Podrška stavovima visokog predstavnika o uvođenju elektronskog glasanja

Platforma za progres izrazila je podršku stavovima novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o potrebi uvođenja elektronskog prebrojavanja glasova, kao jedne od tehničkih izmjena Izbornog zakona, sa ciljem zaštite izbornog prava građana ove države.

– Podsjećamo da je Platforma za progres, od svog osnivanja, kao jednu od osnovnih pretpostavki za promjenu političke situacije u Bosni i Hercegovini, zagovarala upravo elektronsko glasanje. Prethodnih godina smo govorili o tome putem medija, a uvođenje elektronskog glasanja je bio jedan od zahtjeva prilikom održavanja protestnih šetnji širom države – navode iz Platforme za progres.

Pozvali su aktuelne političke lidere i Međunarodnu zajednicu da omoguće uvođenje elektronskog glasanja, kao osnovne pretpostavke za održavanje poštenih izbora.

– Bez poštenih izbora građani nikada neće u potpunosti ostvariti jedno od svojih osnovnih demokratskih prava, a to je pravo glasa. Mi ćemo nastaviti glasno pozivati na uvođenje ovakve tehničke izmjene Izbornog zakona i pozivamo građane, nevladine organizacije, intelektualce, druge političke stranke i druge dijelove ovog društva da nam se u tome pridruže – ističe se u saopćenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *