Podrška regionalnoj deponiji i projektima energetske efikasnosti

Istaknuta je potreba za izgradnjom pretovarno-kompresionih stanica na prostoru Srebrenika, Gradačca i Gračanice

0
327
Karadžin i Omerović: Podrška budućim projektima (Foto: Ured TK)

Ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin razgovarao je sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem o zbrinjavanju i odlaganju komunalnog otpada i projektima energetske efikasnosti na javnim objektima.

Jedna od bitnih odrednica, u aktivnostima resornog ministarstva, prema riječima ministra Karadžina je opredjeljenje za provedbu projekata energetske efikasnosti na javnim objektima na prostoru Tuzlanskog kantona.

– Utopljavanjem, odnosno, provođenjem mjera energetske efikasnosti na javnim objektima uveliko će doprinijeti smanjenju troškova za zagrijavanje i hlađenje objekata, naravno i smanjenju zagađenja zraka u zimskom periodu – kazao je ministar Karadžin, te naglasio da bi se troškovi realizacije tih projekata pokrili uštedama ostvarenim implementacijom mjera energetske efikasnosti.

Istaknuvši bezuslovnu podršku strateški važnom projektu uspostavljanja regionalne ekološke i sanitarne deponije kao i odlaganju komunalnog otpada prikupljenog na cijelom teritoriju Tuzlanskog kantona, na deponiju koja se gradi na prostoru Živinica, gradonačelnik Srebrenika Omerović je ukazao na gorući problem većine lokalnih zajednica TK.

Istaknuta je potreba za izgradnjom pretovarno-kompresionih stanica na prostoru Srebrenika, Gradačca i Gračanice u cilju smanjenja troškova transporta komunalnog otpada na buduću sanitarnu deponiju – saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here