Podrška pokretanju procedure za nabavku pokretnog mamografa

Direktorica Sarihodžić je premijera Halilagića upoznala sa podacima koji ilustruju visoku stopu obolijevanja i smrtnosti žena od karcinoma dojke na našem kantonu, ali i šire u okruženju
Vlada TK, mamograf, karcinom dojke
Sastanak u Vladi TK: Sarihodžić, Halilagić, Kavazović (Foto: Press TK)

Pokretanje procedure za nabavku pokretnog mamografa za potrebe stanovništva Tuzlanskog kantona bilo je povod za današnji radni sastanak premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo TK i predsjednikom UO Zavoda Majdom Sarihodžić i Almirom Kavazovićem.

Direktorica Sarihodžić je premijera Halilagića upoznala sa podacima koji ilustruju visoku stopu obolijevanja i smrtnosti žena od karcinoma dojke na našem kantonu, ali i šire u okruženju. Istakla je potrebu organizovanog “skrininga” na ovaj karcinom kao i o neophodnim kadrovskim resursima za potrebe realizacije ovakvog programa.

„U tom smislu pokretni mamograf bi u perspektivi svakako bio koristan sa aspekta rane dijagnostike raka dojke kao i dostupnosti usluge mamografije široj zajednici
“, kazala je Sarihodžić.

Premijer Halilagić je obećao podršku Vlade Tuzlanskog kantona realizaciji ovog projekta.

Kazao je kako će nabavka mobilnog mamografa omogućiti znatno većem broju žena pristup ranoj dijagnostici i time dati doprinos zdravstvenoj zaštiti naših građanki.

Preventivni pregledi i rana dijagnostika u ovoj oblasti su od nemjerljivog značaja za kasnije liječenje. Uz sve brojne projekte koje smo pokrenuli i iza kojih stojimo kada je u pitanju jačanje našeg zdravstvenog sektora, još predanije ćemo stati iza naših zdravstvenih ustanova i pružiti im pomoć kako u kadrovskom jačanju, tako i u materijalno-tehničkom opremanju, a sve u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite naših građana“, kazao je danas premijer Halialgić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *