Podignuta optužnica za krijumčarenje cigareta u vrijednosti od 1,15 miliona KM

0
312
tuzilastvo bih pozivi politicari rs rusenje ustavnog poretka saslusanje
(Foto: Arhiva)

Optuženi Kalač Mevljudin (1977.) iz Crne Gore, tereti se da je u teretnom motornom vozilu iz Crne Gore u BiH prokrijumčario veliku količinu cigareta namijenjenih ilegalnom duhanskom tržištu. Ova zapljena, jedna je od najvećih zapljena krijumčarenih cigareta u BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Kalač Mevljudina, rođenog 1977. u Rožaju, državljanin Crne Gore. On se nalazi se u pritvoru.

-Optuženi se tereti da je, 20.02.2021. godine, upravljajući teretnim motornim vozilom, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, prokrijumčario veliku količinu cigareta, koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu, koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore, ka krajnjem odredištu u R Hrvatskoj, saopćeno je iz Tužiteljstva.

Nakon ulaska u BiH, ovlaštene službene osobe Uprave za neiravno oporezivanje (UINO) BiH, kamion su pod pratnjom sprovele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je uporabom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta, otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, procijenje tržišne vrijednosti od 1.149.872,07 KM.

Cigarete su zaplijenjene i oduzete, a optuženi je lišen slobode i od tada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti, te time počinio kazneno djelo-krijumčarenje iz članka 214. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here