Podignuta optužnica protiv Subotića, Skoke i firme u Tuzli zbog ‘pranja novca’

Novac prisvojili i stavili u legalan platni promet posredstvom trećeoptužene pravne osobe- poduzeća “Halilović International” d.o.o. Tuzla

0
624
Tuzilastvo BiH detalji akcija pills nedozvoljena prodaja lijekova
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiva)

Podignuta je optužnica za pranje novca u iznosu od 407.000 KM, od kojih su dvije fizičke i jedna pravna osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su tijekom 2019. godine, počinile financijski kriminal, povezanim nezakonitim transakcijama kroz više zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Aleksandra (Goran) Subotića, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH, Josipa Skoke, rođenog 1986. godine u Požegi u Hrvatskoj, ranije osuđivan, državljanin BiH i Hrvatske, te pravne osobe “Halilović International” d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, koje je osnovano od optuženog Aleksandra Subotića, koji je direktor i ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima poduzeća.

– Optuženi se terete, da su tijekom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca u iznosu od 473.047,21 KM znajući da je stečen počinjenjem kaznenih djela u inozemstvu (SAD), počinili niz nezakonih radnji, kako bi navedeni novac prisvojili i stavili u legalan platni promet u BiH posredstvom trećeoptužene pravne osobe- poduzeća “Halilović International” d.o.o. Tuzla – navodi se u saopćenju.

U optužnici se navodi, da su optuženi, novac koji je poticao od jednog poduzeća u SAD koje djeluje u sastavu tvrtke iz Njemačke, zadobili na nezakonit način počinjenjem prijevare i krivotvorenja u financijskom poslovanju, u više navrata transferirali na različite račune osoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te vršili fiktivne promete robe i nezakonite izmjene ulagačkih sredstava pojedinih poduzeća, sve sa ciljem da novčani iznos transferiraju u BiH, kako bi s njim dalje nezakonito raspolagali.

Ova optužnica rezultat je opsežne međunarodne istrage financijskog kriminala i pranja novca u kojoj je sudjelovalo Tužiteljstvo BiH, a novčana sredstva u iznosu od 407.918,88 KM, privremeno su blokirana u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Tužilaštva BiH, a naredbom Suda BiH.

Optuženi se terete da su po prethodnom dogovoru, novac za koji su znali da je pribavljen kaznenim djelom primili, raspolagali njime, vršili prijenos i na drugi način prikrili ili pokušali prikriti njegovu prirodu, a takav novac je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u inozemstvu, čime su počinili kazneno djelo – Pranje novca.

Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, među kojima i strane državljane navedenih zemalja, pozivanjem stručnog vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here