Podignuta optužnica protiv Nedžada Ćehića zbog ratnog zločina

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog „Ćeha“, rođenog 1972. godine u Bosanskoj Krupi, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Kako se navodi u optužnici, optuženi se tereti da je prilikom napada Armije RBiH na položaje VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe, u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a preostalih 21 odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije 511. brigade Armije RBiH.

U više navrata, optuženi lično, sa drugim licima, učestvovao je u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije, kada je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna-Padež i Perna – Vojna ekonomija, a drugi zarobljenici ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima – tučeni do smrti.

Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. u vezi sa članovima 180. i 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 115 svjedoka, 3 stručna vještaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala.

Za navedene događaje, Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv 7 lica u predmetu Bužimkić Senad i dr., a optuženi Ćehić je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH. U mjesecu junu ove godine optuženi je izručen BiH od strane partnerskih i pravosudnih institucija Austrije sa kojima se zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopženo je iz Tužilađtva BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *