Podignuta optužnica protiv Mileta Stojanovića zbog zlostavljanja 150 civila u logoru u Rajlovcu

0
100
tuzilastvo bih podignuta optuznica mile stojanovic ratni zlocin logor rajlovac
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiva)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Mileta Stojanovića, rođenog 1952. godine u Sarajevu, zbog ratnog zločina, prenosi Faktor.

Stojanovića, koji je nastanjen u Gornjem Milanovcu u Srbiji, Tužilaštvo BiH tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, sredinom 1992. godine u svojstvu komandira auto-voda 1. Lake rajlovačke brigade VRS-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

– On se tereti da je u svojstvu zapovjednika i upravnika zatočeničkog objekta koji se nalazio u dva hangara-cisterne za naftu na području Rajlovca, imao kontrolu nad stražarima u objektu i sudjelovao u nezakonitom zatvaranju oko 150 civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Ahatovići, Dobroševići i Bojnik, koji su držani u nečovječnim uvjetima, podvrgnuti nečovječnom postupanju i raznim oblicima teškog fizičkog i psihičkog zlostavljanja, pa je od posljedica teškog zlostavljanja jedan zatočenik preminuo, a jedan zatočenik je odveden i teško pretučen u blizini objekta, podlegao povredama, a njegovo tijelo odveženo na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

Nadalje, optuženi se tereti da je 12. juna 1992. godine naredio i omogućio odvođenje zatočenika na prinudne radove na borbenim linijama VRS u Žunovnici, gdje su zatvorenici bili izloženi smrtnoj opasnosti uslijed borbenih dejstava, gdje je od eksplozija granata u njihovoj blizini, jedan zatočenik smrtno stradao, a više ih teže i lakše ranjeno – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Istaknuto je da se Stojanović tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here