Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

tuzilastvo bih podiglo optuznicu protiv mostarca koji je krijumcario migrante i prijetio nožen sluzbenicima granicne policije bih
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Foto: Arhiva

Tužiteljica Tužiteljstva BiH podigla je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića  rođenog 1976. godine, nastanjenog u Luksemburgu, državljanina Luksemburga i BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi, djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u Bosni  i Hercegovini, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost i na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama, upućivao, uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na druge načine, na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike kao i druge osobe.

Prikupljeni su dokazi da je optuženi kontinuirano, objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, sa namjerom da kod  njih i članova njihovih obitelji  izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo.

Optuženi je  javno pozivao na otpuštanje sa radnih mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i u institucijama BiH, osoba hrvatske i srpske nacionalnosti, samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu sa prethodnim ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, pa je djelujući na ovaj način i prema bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu sa njegovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe.

Optuženi se tereti da je počinio kaznena djela – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a stavak 2. KZ BiH, kao i kazneno djelo Ugrožavanje sigurnosti iz članka 183. stavak 1. KZ F BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno iz Tužilaštva BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *