Podignuta optužnica protiv državljanina Ukrajine zbog krijumčarenja migranata

0
238

Optuženi Ruvym Hlabets tereti se za krijumčarenje i transport osam migranata iz Afganistana i Pakistana preko teritorije Bosne i Hercegovine, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tužilac posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv ukrajinskog državljanina Hlabetsa, rođenog 1998. godine u Rivine (Ukrajina).

Optuženi se tereti da je, krajem aprila ove godine, preuzeo osam migranata, tri iz Afganistana i pet iz Pakistana, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu i nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak i kretanje u BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi protivno članku 6 protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih nacija protiv transnacionlanog i organizovanog kriminala, preuzeo migrante u mjestu Lug, opština Prozor-Rama, u vozilo koje je iznajmio, kako bi migrante povezao u pravcu Bihaća, u čemu je otkriven i spriječen od strane policijske patrole u mjestu Prozor-Rama, koja je zaustavila vozilo sa ilegalnim migrantima i onemogućila njihov dalji transport, naglašavaju iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe u BiH, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenje osoba. Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here