Počinju radovi na izgradnji mosta u MZ Suha

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić potpisala je danas rješenje o odobrenju za građenje mosta na rijeci Spreči, na lokalnom putu Ljubače – Suha, čime je dato „zeleno svjetlo“ izvođaču za početak radova.

Ovo će posebno obradovati stanovnike zapadnog dijela Živinica i privrednike koji su koristili obilaznicu, kaže ministrica Ajšić, napominjući da je riječ o dugogodišnjem problemu na mostu koji je svoje najveće oštećenje pretrpio 2014. godine kada su bile poplave.

„Drago mi jer smo nekako na početku mandata izdali urbanističku saglasnost i evo nekoliko mjeseci potom došli smo i do građevinske dozvole. Sredstva za ovaj most obezbijedila je Vlada FBiH, a Grad Živinice je aplicirao sa ovim projektom i dobio sredstva. Nažalost, bili smo svjedoci velikog poskupljenja cijena što je uticalo i na izvođenje radova ovog mosta, ali je Grad Živinice svojom budžetskom organizacijom uspio nadoknaditi ta sredstva. Vlada Tuzlanskog kantona je putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice ove godine izdvojila blizu milion KM za realizaciju drugih projekata u Gradu Živinice i na taj način omogućila da oni svoja sredstva prebace na izgradnju mosta“, kazala je ministrica Ajšić.

Brojni su projekti kojim Vlada TK ove godine potvrđuje brigu za ovaj dio Kantona. Pored namjenskih sredstava od registrovanih vozila u visini od oko 250.000 KM potpisan je i ugovor za utopljavanje zgrade uprave Grada Živinice u vrijednosti od 250.000 KM te je u promjenu načina zagrijavanja u Domu zdravlja Živinice uloženo blizu 100.000 KM. Također je obezbijeđena energijski efikasna rasvjeta na Aerodromu Dubrave, navodi ministrica Ajšić.

„Radovi na utopljavanju područnih škola Šerići i Suha treba da krenu ovih dana a u OŠ Stari Đurđevik smo sa švicarskom humanitarnom organizacijom „Caritas“ uspjeli da implementiramo potpuno energijski efikasnu školu gdje imamo i utopljavanje i zamjenu stolarije i energijsku efikasnu rasvjetu i promjenu načina grijanja. Zatim javno preduzeće gdje smo implementirali 50.000 KM“, kaže ministrica Ajšić naglasivši da su sredstva koja su obezbijeđena iz Ministarstva uvelike olakšala Gradu Živinice da se fokusira na izgradnju mosta u naselju Suljići, saopćeno je iz Ureda za informiranje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *