Počinje kampanja Donorske mreže BiH: „Vrijeme je darivanja, daruj nadu – budi donor!“

0
123

Donorska mreža u BiH, zajedno sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, danas, 20. decembra, počinje promotivnu online kampanju promocije donorstva u BiH pod nazivom „Vrijeme je darivanja, daruj nadu – budi donor“!

Više od 2.600 naših sugrađana je na dijalizama, a oko 1.000 njih bi bubrezi mogli život spasiti i vratiti im normalne funkcije i radnu sposobnost. Na listama čekanja nalazi se i petnaestak pacijenta kojima je potrebna transplantacija srca i dvadesetak onih koji čekaju na transplantaciju jetre. Njihov kvalitet života je uništen i jedina šansa za novi život je presađivanje organa.

Kampanja pomaže da se svijest gradjana podigne na viši nivo kako bi se u budućnosti radila i transplantacija srca u BiH.

Cilj kampanje je da se promoviše i pobudi interes za donorstvo i motivišu građani da razgovaraju o donaciji i transplantaciji organa i da preuzmu donorsku karticu, kako bi nakon moždane smrti donirali organe i spasili živote pacijenata na listama čekanja.

Kampanja će se provoditi putem medija, interneta i društvenih mreža, na način da poznate ličnosti i građani, kreiraju objave ili video klipove kojima podržavaju donorstvo i pozivaju građane da za vrijeme praznika razmisle i daruju nadu pacijentima koji čekaju. Centralno mjesto informisanja i objava je facebook stranica Donorska mreža u BiH, i web stranica Udruženja: www.donorskamreza.com

Biti donor ne košta ništa, a nekome spašava život!

Povodom nastupajuće kampanje, predsjednica Donorske mreže u BiH, prof.dr. Halima Resić, izjavila je:

„Uprkos pandemiji i trenutnoj obustavi transplantacija, danas, više nego ikad je važno da jačamo donorstvo i omogućimo da tačne informacije dobije što više naših sugrađana. Obzirom da, zbog pandemije, ne postoji mogućnost sigurnog održavanja uličnih akcija i edukacija u zatvorenom prostoru, ova kampanja provodiće se putem medija i interneta što ne umanjuje njen značaj, jer većina ljudi provodi slobodno vrijeme upravo na internetu. Zahvalni smo svim javnim ličnostima i građanima koji su do sada podržali kampanju, ali i onima koji će to uraditi u periodu pred nama”.

Donorska mreža u BiH poziva sve javne ličnosti i građane, nosioce donorskih kartica i one koji će ih potpisati, da kreiraju objavu ili vlastitim mobitelom snime i na svojim profilima na društvenim mrežama objave kratki video, u trajanju od 10 – 15 sekundi kojim će pomoći buđenje svijesti i motivisati građane da se informišu o donorstvu i da zajedno pomognemo spašavanje života.

Trajanje kampanje je od 20. decembra do 20. januara 2021. godine, a osnovni cilj je promovisanje donorstva i pobuđivanje interesa za donorstvo te motivacija građana da razgovaraju i preuzmu donorske kartice.

Želimo pred Božićne i novogodišnje praznike pobuditi svijest i empatiju kod sugrađanasa osnovnom prukom:: Vrijeme je darivanja, darujmo nadu pacijentima, budimo donori!

Također, nadamo se da će građani pomoći promociju naših materijala sa facebook stranice Donorska mreža BiH, tako što će na svojim objavama tagovati, na facebooku @Donorskamrezabih, a na twitteru @budidonor, uz tag #BudiDonor.

Za sva pitanja i informacije, na raspolaganju je telefon: 061 051 235 i email budidonorba@gmail.com te info@donorskamreza.com, saopćeno je iz Donorske mreže BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here