Početkom 2021. godine šansu za zaposlenje moglo bi dobiti 11.500 osoba

U planu Federalnog zavoda za zapošljavanje je da krajem februara, odnosno, početkom marta 2021. godine objavi javne pozive koji bi obuhvatili zapošljavanje 11.500 osoba, potvrđeno je za Faktor iz Zavoda. Navode da će realizacija početi ukoliko se u Parlamentu FBiH usvoji finansijski plan Zavoda za narednu godinu.

Osvrnuvši se na ovu godinu, tačnije period kada je počela pandemija koronavirusa, kazali su nam da su u ovoj godini potpisani ugovori za sufinansiranje zapošljavanje i samozapošljavanje 6.396 osoba.

Od početka pandemije zaposleno više od 6.000 osoba

– Ovisno o usvajanju Finansijskog plana Federalnog zavod za zapošljavanje za 2021. godinu u Parlamentu Federacije BiH, planiramo krajem drugog ili početkom trećeg mjeseca 2021. godine objaviti javne pozive za poslodavce i nezaposlene osobe za učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja za oko 11.500 osoba. Od početka proglašenja stanja prirodne nesreće u Bosni i Hercegovini Zavod je svoje aktivnosti fokusirao na izvršavanje obaveza u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja započetih u prethodnim godinama i po osnovu javnog poziva objavljenog pred proglašenje stanja prirodne nesreće. U ovoj godini potpisani su ugovori za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja 6.396 osoba – kazali su nam u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Dodaju kako je prioritet bio i osiguranje nedostajućih sredstva kantonalnim službama za zapošljavanje kako bi neometano izvršavale obaveze, prije svega, u vezi sa isplatama novčanih naknada osobama koje su ostale bez posla i zdravstvenog osiguranja nezaposlenih osoba.

– Ističemo činjenicu da je broj korisnika novčane naknade u junu 2020. godine povećan za čak 72 posto u odnosu na prosjek iz 2019. godine (broj korisnika novčane naknade je povećan sa 10.736, koliki je bio prosjek u 2019. godini, na 18.512 koliko ih je bilo u junu ove godine).

Upitali smo šta je sa zapošljavanjem osoba starijih od 50 godina koji su godinama na zavodima za zapošljavanje.

Jednokratna socijalna pomoć nisu rješenja za nezaposlene

– Nezaposlene osobe starije od 50 godina su ciljna grupa u više mjera koje smo ove godine realizirali u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje (Prilika za sve 2020, Zapošljavanje demobiliziranih branilaca 2020 i dr.). Posebno izdvajamo mjeru Nova prilika 2020 koja je isključivo usmjerena prema osobama dobi od 40 i više godina i dugotrajno nezaposlenim osobama – kazali su nam.

Prokomentirali su prijedloge pojedinih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH o davanju jednokratne novčane pomoći od 200 KM osobama koje su duže od 24 mjeseca na evidencijama nezaposlenih.

– Smatramo da jednokratna socijalna rješenja na navedeni način neće imati kvalitetne učinke. Stava smo da je najvažnije poticati zapošljavanje jer na taj način nezaposlene ponovo integrišemo na tržište rada koje u procesu rada stiču znanja i vještine, ostvaruju zaradu. To je znak da ipak postoji određena potražnja za radnom snagom i u takvoj situaciji kroz isplatu plaća isplaćuju se porezi i obavezni doprinosi – kazali su. (Faktor)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *