Početak kraja Jugoslavije: Neredi na Maksimiru prije 31 godinu kao uvod u rat

Na današnji dan prije 31 godinu na zagrebačkom stadionu Maksimir počeo je, mnogi su takvog mišljenja, kraj Jugoslavije.

Tog 13. maja 1990. godine Dinamo je na Maksimiru trebao ugostiti lidera prvenstva Jugoslavije Crvenu zvezdu, no susret zbog navijačkih nereda na kraju nije odigran.

Iako je Zvezda već praktički osigurala titulu prvaka, oko 3.000 Delija, navijača beogradske ekipe, je došlo u Zagreb te se na ulicama u više navrata sukobilo sa navijačima Dinama, popularnim Bad Blue Boysima.

No, pravi neredi su nastali na stadionu. Utakmica se igrala samo nekoliko sedmica nakon prvih demokratskih izbora na kojima je u Hrvatskoj pobijedio HDZ, te je susret iskorišten u političke svrhe. Bad Blue Boysi su Delijama psovali Slobodana Miloševića, dok su Beograđani psovali Franju Tuđmana i pjevačicu Tajči koja je osam dana ranije predstavlajla Jugoslaviju na Eurosongu u Zagrebu.

Navijači Crvene zvezde predvođeni ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom su sat vremena pred početak meča na istočnoj tribini Maksimira napali gledatelje koji su se nalazili iznad njih.

Kada tadašnja milicija nije reagovala, Bad Blue Boysi su probili ogradu na sjevernoj tribini i utrčali u teren kako bi se obračunali sa Delijama.

Milicija je stala u zaštitu Delija i počela se obračunavati sa navijačima Dinama, a kapiten Modrih Zvonimir Boban se u tom trenutku odlučio miješati u sukob, te je nogom udario milicajca Refika Ahmetovića.

Kolege su Ahmetovića nagovarale da upotrijebi pištolj, no on to nije uradio.

“Da je drugi put krenuo ka meni, pucao bih i vjerovatno bih ga ubio. Dinamov trener Josip Kuže je spasio i njega i mene. Da je krenuo na mene, ja bih ga ubio i otišao bih u zatvor gdje bi mene ubili kad je počeo rat”, rekao je Ahmetović godinama nakon incidenta.

“Mogu samo reći da sam reagirao na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom ili čovjek koji ima osjećaj za za minimalnu pravdu ne može ostat miran. Ne može ne reagirat na neki način. Ja jesam psovao, svašta sam vikao milicajcima i bilo je i s moje strane dosta provokacija prije nego što me onda milicajac udario i onda sam mu ja vratio”, rekao je Boban koji je zbog ovog incidenta suspendovan na šest mjeseci i zbog toga nije igrao na Svjetskom prvenstvu u Italiji.

Veliki neredi zbog kojih utakmica nije odigrana nastavili su se oko stadiona do kasno u noć, a prema službenim informacijama povrijeđeno je 79 milicajaca i 59 navijača. (tl, kl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *