Počeo Međunarodni matematički kamp u Konjicu

U Konjicu je u subotu uvečer otvoren Maths Beyond Limits, Međunarodni matematički kamp koji je okupio 45 nauspješnijih srednjoškolaca iz 20 država.

Grad Konjic pružio je podršku organizaciji ovog značajnog naučnog događaja.

Sinoć je u Konjicu u Kongresnom centru Garden City otvoren MBL Međunarodni matematički kamp, koji je okupio najupješnije mlade matematičare iz 20 država, zahvaljujući uspjesima mladih Bosanaca i Hercegovaca, matematičkih olimpijaca, koji su uspjeli ovaj naučni događaj dovesti u Bosnu i Hercegovinu. Organizator kampa je Udruženje za očuvanje multikulturalnosti u BiH – UM u BiH u partnerstvu sa Savezom matematičara Makedonije, Hrvatskim matematičkim društvom, Društvom matematičara Srbije, Naučnim društvom Vladimir Prelog i Polish Children s fondom, kojima je Grad Konjic pružio podršku za njegovo održavanje.

– Počašćeni smo što se upravo u Konjicu održava internacionalni naučni kamp, jedan od najvećih matematičkih kampova za srednjoškolce, koji okuplja najbolje učenike i predavače iz čitave Evrope i svijeta. Ponosni smo na činjenicu da Bosna i Hercegovina ima mlade ambasadore poput matematičkih olimpijaca kojima iskreno želimo da znanje i uspjeh budu vodilja kroz život. S obzirom da cijenimo i nagrađujemo znanje i uspjehe svih mladih Konjičana, Bosanaca i Hercegovaca, koji se trude da se svojim znanjem i vještinama nametnu društvu, podrška Grada Konjica jednom ovakvom internacionalnom skupu je neupitna – kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić prilikom otvaranja kampa, čestitajući učesnicima na rezultatima koje ostvaruju u oblasti matematike.

Boris Stanković, projektni koordinator MBL Balkan kampa zahvalio se Gradu Konjicu na gostoprimstvu i pomoći, naglašavajući kako je kamp izuzetna prilika za mlade matematičare da najprije uspostave prijateljstva, a potom da uče od vodećih imena svjetske matematičke zajednice. – Vjerujemo da je ovaj kamp jedan dobar temelj odakle će mladi ljudi da ponesu iskustva kojima će u budućnosti mijenjati svijet – kazao je Stanković.

Mladi matematičari koji su u Konjic stigli iz raznih krajeva svijeta, tokom održavanja kampa koji će trajati do 3. aprila 2023.g. imaće priliku osim učenja i druženja sa eminentnim predavačima sa svjetskih univerziteta, upoznati Konjic, njegove prirodne i kulturne vrijednosti, te posjetiti Sarajevo i znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *