Počelo Kantonalno sportsko takmičenje onovnih i srednjih škola (Foto)

Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Damir Gazdić otvorio je ovogodišnje Kantonalno sportsko takmičenje za osnovne i srednje škole.

Riječ je o takmičenju nekad poznatom kao Male olimpijske igre na području Tuzlanskog kantona, koje je organizovao Školski sportski savez TK u saradnji sa Sportskim savezom TK i uz koordinaciju resornog ministarstva.

Takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola TK za školsku 2022/2023 godinu, iako se odvijaju na sam kraj nastavne godine, prema riječima ministra Gazdića, važna su jer se ne gubi kontinuitet.

Odblokirali smo realizaciju takmičenja i kroz ovu odluku o sportu mi smo reaktivirali rad Školskog sportskog saveza TK za koji smo predvidjeli iznos do 10.000 KM. Nismo izgubili kontinuitet u takmičenju ove godine i evo nastavljamo sa radom i aktivnostima i nadamo se uspješnim rezultatima sa ciljem što više učenika u sportu“, rekao je ministar Gazdić.

Mada je Školski sportski savez TK osnovan još 2012. godine, tek je ove uz podršku resornih ministarstava načinjen iskorak, te su izdvojena i sredstva za njegovo funkcionisanje.

U narednom periodu planiramo napraviti infrastrukturu u svim opštinama kako bi Školski sportski savez mogao da funkcioniše u pravom smislu. Ove godine smo zatražili pomoć Sportskog saveza TK, kojemu se zahvaljujemo na organizaciji ovog takmičenja kao i direktorima škola koji su nam ustupili svoje prostore za organizaciju takmičenja“, kazao je predsjednik Školskog sportskog saveza Tuzlanskog kantona Sanel Zaketović.

U narednom periodu očekuje se i javni poziv za stipendiranje aktivnih i nadarenih učenika u sportu za što je Vlada TK predvidjela iznos od 110.000 KM, saopćio je Odjel za informiranje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *