Počelo brendiranje čuvene čelićke jagode

U ovoj sezoni iz Čelića je izvezena 1,5 tona jagoda. U prošloj godini, općina je uspjela obezbijediti novac za proširenje plasteničke proizvodnje jagoda za oko sto pedeset duluma zemlje. Preko IPA fondova su obezbijedili oko 400 hiljada KM. Isto toliko su obezbijedili i preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva ovodoprivrede TK. Uz podršku ovog ministarsva po prvi put se aktivno krenulo i u preces brendiranja čelićke jagode.

Općina Čelić u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i zemljama regije poznata je po jagodama izvrsnog kvaliteta. Ova vrsta voća prvi put je na tom području uzgojena prije 50 godina. Trenutno se radi na brendiranju čelićke jagode što će olakšati njen izvoz izvoz na tržište EU.

– To treba da se pokrene. Čelićka jagoda je poznata ne samo u BiH, nego i izvan granica naše zemlje. Brendiranje ovog proizvoda je nešto što je jako bitno, neophodno i svakako da će biti Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK dati podršku ovom projektu – ističe Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Brendiranjem jagode mogla bi se i povećati njena proizvodnja, jer podatak da se prije agresije na BiH u Čelići jagoda proizvodila na 5.000 duluma zemlje, dok se danas proizvodi na oko 600 duluma pokazuje da je proizvodnja pala te da je potrebno načiniti sve potrebne korake da se ona poveća, piše rtvtk.

– Moram istaći da smo mi krenuli aktivno u brendiranje jagode, koje mnogo znači za općinu Čelić i za čitavu BiH. Jedan od dokaza toga je da smo mi u zadnjih 10 dana, preko Zadruge izvezli jagodu u EU – napominje Admir Hrustanović, načelnik Čelića.

Preko 50 posto građana općine Čelić bavi se poljoprivrednom proizvodnjom a ova je lokalna zajednica među vodećim na TK po pitanju ostvarene novčane podrške u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju. To pokazuje da je Općina u kojoj je poljoprivredna proizvodnja strateška, a zbog vremenskih uslova sve više proizvođača se opredjeljuje za plasteničku proizvodnju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *