Počele pripreme za uređenje Dnevne onkološke bolnice: Za opremanje skupljeno više od 240.000 KM! (Foto)

Za kratko vrijeme, influenseri, te brojni donatori skupili su više od 240.000 KM, a na popisu donatora više je od 1.500 firmi, institucija, organizacija, pojedinaca. Akcija kako kaže Mustafagić, traje do 25. novembra

Fondacija tuzlanske zajednice je na inicijativu Tuzlaka Mirze Mustafagića, na svojoj platformi za doniranje www.doniraj.ba pokrenula kampanju pod nazivom „I ti možeš biti ta osoba“. Cilj kampanje je opremanje i uređenje prostorija Dnevne bolnice na Klinici za onkologiju i radioterapiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Za kratko vrijeme, influenseri, te brojni donatori skupili su više od 240.000 KM, a na popisu donatora više je od 1.500 firmi, institucija, organizacija, pojedinaca.

Dio Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla već se priprema za adaptaciju u Dnevnu bolnicu. U povelikoj prostoriji zatekli smo radnike UKC-a, zidare Rifata Mujanovića i Nihada Omerovića. Pripremaju “teren” za ulazak narednog donatora, građevinske firme “Deling invest” koja se pridružila akciji i o svom trošku će obaviti građevinske radove na uređenju dnevne bolnice.

Nihad i ja smo jedini zidari u UKC Tuzla. Ja sam tu već 42 godine i uskoro ću u penziju. Drago mi je da je pokrenuta akcija osnivanja Dnevne onkološke bolnice, jer je to važno pacijentima. Nas dvojica pripremamo prostor za ulazak građevinaca iz “Deling investa”, koji bi u ponedjeljak, 20. novembra, trebali početi svoj dio posla – za TuzlaL!VE.ba kaže zidar Refik Mujanović.

Kampanjom „I ti možeš biti ta osoba“ i velikim interesovanjem građana, problem onkoloških pacijenata u Tuzlanskom kantonu došao je u žižu interesovanja javnosti. Nakon brojnih izvještaja medija o ovom problemu, najpopularniji influenseri iz BiH su na svojim mrežama čitali potresna svjedočenja onkoloških pacijenata na UKC Tuzla, zatražili hitnu reakciju vlasti i pozvali građane da pruže podršku.

Iako je tužno da moramo intervenisati na ovaj način, ipak ohrabruje činjenica da smo društvo u kojem solidarnost živi i pokreće zajednicu, posebno u situacijama u kojima sistem i država zakažu.  Ovakve inicijative okupljaju veliku zajednicu dobrih ljudi, u zemlji i inostranstvu i vraćaju nadu da može doći bolje vrijeme za dostojanstveno življenje u našoj voljenoj domovini. Zahvalni smo Mirzi Mustafagiću na povjerenju i saradnji.  Zahvalni smo cijeloj influenserskoj zajednici koju je pokrenuo, kao i građanima koji su tako brzo reagovali i donirali za rješavanje konkretnog problema u zajednici” – kaže, među ostalim, Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice

.Problem koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pokrenuo je lavinu reakcija i želju filantropa da i sami, dok traje procedura nabavke akceleratora, pomognu na svoj način. Ukoliko i sami želite biti dio ove inicijative, donirati možete OVDJE, pozivaju iz Fondacije tuzlanske zajednice. (TL – Foto: mpt)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *