Počela vježba na Manjači: Najveća formacija OSBiH ‘ulazi’ u NATO

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, deklarisane za buduće međunarodne operacije, sudjeluje u realizaciji vježbe “Kombinovani napor 22” koja je danas počela na vojnom poligonu “Manjača”.

Trajaće do 23. septembra, a radi ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (NEL-2).

BiH će na taj način dobiti dosad najveću vojnu formaciju, koja će ući u NATO bazen zajedničkih snaga za mirovne operacije, kao i za učešće u NATO vježbama.

– OSBiH će tako nastaviti stajati ‘rame uz rame’ s najrazvijenijim vojskama svijeta, spremnim za djelovanje u svrhu mira, bilo gdje u svijetu – kazao je ministar odbrane BiG Sifet Podžić na pres-konferenciji povodom predstavljanja spomenute vježbe, koja je u funkciji daljnjeg unapređenja interoperabilnosti i spremnosti za djelovanje OSBiH u skladu s NATO standardima i procedurama.

U osvrtu na značaj vježbe ‘Kombinovani napor 22’, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović je ocijenio kako se radi o najznačajnijem događaju na planu obuke OSBiH u 2022. godini.

Podcrtao je kako NATO program ocjenjivanja operativnih sposobnosti predstavlja praktičan alat, koji je usvojen na Samitu NATO-a 1999. godine, a s prioritetnim ciljem podizanja stepena interoperabilnosti i usklađivanja aktivnosti između članica NATO-saveza i partnera.

General Mašović je napomenuo da su OSBiH spremne za završno NEL-2 ocjenjivanje te da su, iako djeluju u teškim finansijskim uvjetima, još jednom demonstrirale odlučnost da izrastu u respektabilnu oružanu silu koja djeluje u interesu države i svih njenih građana.

– Pritom želim posebno naglasiti da, iako nismo najopremljeniji u odnosu na članice NATO-saveza, naše OS imaju ono što je najbitnije – veoma kvalitetan i profesionalan vojnički, podoficirski i oficirski kadar – kazao je Mašović, izražavajući očekivanje da će OSBiH ubuduće djelovati u drugačijem budžetskom okviru, koji će omogućiti njihovu modernizaciju i praćenje svjetskih trendova.

21. septembra će na poligonu Manjača biti upriličen dan za posjetioce/goste koji će biti u prilici uvjeriti se u profesionalnost, obučenost, umješnost i spremnost pripadnika OSBiH da odgovore najvišim zahtjevima u skladu s NATO konceptom operativnih sposobosti. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *