Počela školska godina u TK: Prvačići sretni zbog polaska u školu (Foto)

0
122

Školskim zvonom danas je ozvaničen početak nove školske godine u svim školama Tuzlanskog kantona.U školske klupe u osnovnim školama po prvi put u svom životu sjelo je oko četiri hiljade prvačića. Odmorni i srećni, spremni su za okretanje novog lista u njihovim životima. Spremni su za sticanje znanja i drugara.

Novo vrijeme, novi izazovi za učenike,nastavnike,ali i roditelje. Iako su prvačići uzbuđeni zbog kretanja u školu, činilo se danas, kako su još više uzbuđeni njihovi roditelji za koje je ovo poseban dan.

“Puno emocija puno uzbuđenja veliki je ovo dan za sve nas posebno u ovoj sadašnjoj situaciji kada traje epidemija, nadam se da je to pri kraju da će se svijet odazvati i vakcinaciji masovnoj da pomognemo mi na neki svoj način,nadam se da će sve biti ok“, kaže majka Damira Dedić.

„Volio bih da smo mi roditelji smireni koliko djeca ovo njima dođe samo korak naprijed, a mi uzbuđeni, puno nepoznanica ali ukratko ponosan sam“ poručuje otac Edis Husanović.

“Predivan momemant nemam šta reći , drago mi je da se ovako ispred grada i kantona predstavili i pozdravili nove đake prvake“, dodaje Emir Rehić.

Svečani prijem za prvačiće upriličen je u Osnovnoj školi „Pazar“ u Tuzli, gdje su upisana 43 nova đaka, kojima su ovom prilikom uručeni i besplatni udžbenici, a koje je osigurala Vlada Tuzlanskog kantona. Po prvi put besplatne udžbenike dobili su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a koji pohađaju Katolički školski centar „Sveti Franjo“u Tuzli. Grad Tuzla je i ove godine za prvačiće obezbijedio poklone, a riječ je o torbama za sporstku opremu.

„Važan je ovo prvi korak u obrazovanju put od sto hiljada kilometara počinje prvim korakom, e evo je prvi korak važno je da damo djeci podršku. Evo Vlada je u udžbenicima, mi smo u sportskoj opremi ,sve nekako da djecu obradujemo da im ovo bude sretan dan i sa optizmom krenu u školovanje“ istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Bitno je istaći da se nastava u svim školama se odvija po standardnom modelu,a škole su spremne i na druge modele izvođenja nastave u zavisnosti od epidemiološke situacije.Nadležni će svakih 15 dana u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi odluku o načinu izvođenja nastave.

“Veoma je bitno da su se učenici vratili u školske klupe, ne samo zbog obrazovne već i zbog odgojne komponente i svi mi moramo od prosvjetnih radnika do obarzovnih vlasti učiniti sve pridržavati se svih propisanih mjera vakcinisati se što je moguće više i što je moguće prije da bi smopovoljnu epidemiološku situacijuu školama zadržali što duže.”, kazao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

U 88 osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu nastavu će pohađati oko 36 hiljada učenika, dok u 33 srednje škole u klupe je sjelo oko 14.500 hiljada učenika.

(RTVSlon, foto: D. Zabuš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here