Počela rekonstrukcija mosta Zelenika na Zlači, osigurana sredstva za obje faze! (Foto)

Prva vozila novoizgrađenim mostom mogla bi proći krajem ljeta, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK

Uvođenjem izvođača u radove, danas je započela rekonstrukcija mosta Zelenika na Zlači. Ovom događaju prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, načelnik Općine Banovići Bego Gutić, direktor Direkcije cesta TK Zijad Omerčić, te ministri u Vladi TK Senada Dizdarević, Anela Ajšić, Dušanka Bećirović, Denis Bećirović i Fadil Alić.

Danas započinjemo prvu fazu rekonstrukcije, za koju smo izdvojili 450.000 KM, a već smo obezbijedili i preostala neophodna sredstva za izvođenje II faze, tako da smo ispunili sve preduslove da se most izgradi u najkraćem mogućem roku“, kazao je premijer Halilagić.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata iz plana rada Direkcije za ceste TK, rekao je direktor Direkcije Zijad Omerčić. Već duže vrijeme preko ovog mosta se ne saobraća, zbog čega su posjetioci Zaštićenog pejzaža „Konjuh“ i hotela Zlača prinuđeni koristiti obilaznicu.

Rekonstrukcijom ćemo dobiti značajan infrastrukturni element za duži period. Most Zelenika prelazi rijeku Oskovu sa dva raspona ukupne dužine 30 metara. Ukupna širina će biti 12 m, a sastoji se od dvije saobraćajne trake po 3 m, dva trotoara po 1,5m i biciklističke staze širine 2,5m. Konstrukcija je armiranobetonska, u montažno monolitnom sistemu. Njegovom izgradnjom stavit će se u funkciju putna komunikacija prema hotelu „Zlača“, objasnio je danas direktor Omerčić.

Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala sredstva, a iako most spaja banovićku i živiničku obalu Oskove, Općina Banovići je, imajući u vidu da ima i najveći interes, osigurala svu potrebnu dokumentaciju i dozvole za realizaciju ovog projekta.

Ukoliko želimo da razvijamo turizam moramo prvo unaprijediti infrastrukturu, prije svega saobraćajnice i mostove. Neprohodnost ovog mosta je dugogodišnji problem na kojem smo intenzivno radili i sada je, na radost svih posjetilaca Zlače, njegova rekonstrukcija samo stvar realizacije. Uz osnovne elemente most će imati i biciklističku stazu tako da će dugoročno ispunjavati sve potrebe uslove, ali i biti poticaj da na cijelom lokalitetu Zlače i Zaštićenog pejzaža razmišljamo o stvaranju uslova za brdsko planinski biciklizam kao oblik rekreacije i turizma“, kazao je načelnik Gutić, te se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona za razumijevanje i podršku koju je iskazala ovom projektu.

Predviđeno je da radovi u okviru prve faze rekonstrukcije traju 90 dana, a imajući u vidu da su sredstva za II fazu već osigurana, Direkcija će do tada provesti sve potrebne procedure kako bi se po završetku prve nastavilo i sa radovima u okviru druge faze. To znači da bi prva vozila novoizgrađenim mostom mogla proći krajem ljeta, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *