Počela rekonstrukcija mosta u Jablanici

0
706

Nakon 29 godina, u Jablanici je počela rekonstrukcija mosta, koji je simbol “Bitke za ranjenike na Neretvi”. Most je srušen dva puta. Prvi put 1943., a drugi put 1969. godine za potrebe snimanja filma Bitka na Neretvi. 1991. godine plimni talas je uništio konstrukciju, koja je s vremenom oronula. Prema najavama, most bi uz prateće sadržaje trebao biti obnovljen do kraja godine.

Pripremni radovi privode se kraju. Probijeni su pristupni putevi prema Neretvi i vrše se radovi na rekonstrukciji rešetke, koja se nalazi na lijevoj obali Neretve. Uskoro će početi radovi na postavljanju pontonskog mosta.

-Most će se rekonstruisati tako da će vizuelno odgovarati mostu koji je napravljen 1978. godine u vrijeme kada je izgrađen ovaj memorijalni kompleks. Postojaće ponovo ta donja horizontalna konstrukcija, a ostaće ova horizontalna konstrukcija koja sada koso leži, samo što će se ona rekonstruisat”, kaže direktorica Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi”, Azra Đelmo.

Pojava koronavirusa nije utjecala na dinamiku radova, ali bi mogla ostaviti posljedice na turizam.

-Značajna kategorija posjetilaca u našem muzeju bili su učenici koji su muzej posjećivali u sklopu svojih školskih ekskurzija. Škole ne rade, ekskurzije su otkazane pa smo sa te strane izgubili tu kategoriju posjetilaca, ističe Đelmo.

Investitor je Općina Jablanica, dok je finansijer ovog projekta Elektroprivreda Bosne i Hercegovine sa oko milion i 200 hiljada KM. Rok za izvođenje radova je osam mjeseci.

-Realno je da će turističke posjete i prelaz preko ovog mosta zaživjeti u punom kapacitetu u idućoj godini kada će i biti završen ovaj pojekat, kaže načelnik Jablanice Salem Dedić.

Rušenje mosta 1943. naredio je Josip Broz. Zbog činjenice da je tokom trajanja operacije fokus bio na spašavanju ranjenika, ona je u literaturi i u jugoslavenskoj historiografiji nazvana Bitkom za ranjenike, odnosno najhumanijom bitkom Drugog svjetskog rata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here