Počela predizborna tišina uoči izbora za Gradsko vijeće Mostara

Predizborna tišina uoči lokalnih izbora za Gradsko vijeće Mostara počela je jutros i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta sutra u 19.00 časova.

Tokom izborne tišine političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, kao i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Građanima na izborima biraju 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara među 370 kandidata.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata, te četiri nezavisna kandidata.

U centralni birački spisak za lokalne izbore u gradu Mostaru uspisano je 100.864 birača od čega 96.797 birača glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje lično za opštinu iz 1991. godine i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Biračka mjesta biće otvorena u nedjelju od 7.00 do 19.00 časova.

Glasaće se na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Posebne kovid 19 mobilne timove do dana izbora imenuje Gradska izborna komisija Mostar i njihov broj zavisi od broja odobrenih zahtjeva za glasanje putem takvih mobilnih timova.

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača.

CIK BiH je za posmatranje izbora u gradu Mostaru akreditovala 361 posmatrača i to pet posmatrača političkih subjekata, 302 posmatrača udruženja građana i 54 međunarodna posmatrača, dok je Gradska izborna komisija Mostara akreditovala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Iz CIK-a je saopšteno da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa. (srna)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *