Počela najveća vojna vježba NATO-a još od Hladnog rata, stigao i odgovor iz Rusije

U vježbi će učestvovati više od 50 brodova od nosača aviona do razarača, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova i najmanje 1.100 borbenih vozila, uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila
pocela najveca vjezba nato-a od hladnog rata
Blizu 90.000 vojnika NATO-a trebalo bi da se pridruži vježbama “Steadfast Defender 2024.” koje će trajati do maja (Foto: NATO)

Desantni brod Gunston Hall napustio je kanadsku luku u srijedu što je označilo početak najveće vježbe NATO-a od Hladnog rata, rekli su zvaničnici.

Blizu 90.000 vojnika NATO-a trebalo bi da se pridruži vježbama “Steadfast Defender 2024.” koje će trajati do maja.

U vježbi će učestvovati više od 50 brodova od nosača aviona do razarača, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova i najmanje 1.100 borbenih vozila, uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila, piše Reuters.

Vježbe će usavršiti NATO-ovo izvršenje svojih regionalnih planova, prvih odbrambenih planova koje je alijansa izradila u posljednjih nekoliko decenija, u kojima se detaljno opisuje kako će odgovoriti na napad.

NATO nije spomenuo Rusiju u svom saopćenju, ali njegov glavni strateški dokument identifikuje Rusiju kao najznačajniju i direktnu prijetnju sigurnosti članica NATO-a.

Vježba se održava u važnom trenutku, a naročito nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

“NATO je danas započeo svoju najveću vojnu vježbu od 1988. godine sa 90.000 ljudi koji su učestvovali u vježbama preko Sjevernog Atlantika i Evrope”, rekao je Matthias Eichenlaub, portparol NATO-a na Twitteru.

Stigla je i reakcija iz Rusije. Zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je za ruski medij RIA Novosti da razmjeri NATO vježbe “Steadfast Defender 2024” označavaju “neopoziv povratak” alijanse na hladnoratovske planove. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *