Plenković: Sud je trebao izreći mjeru opreza Mamiću

Premijer RH Andrej Plenković ocijenio je da je Županijski sud u Osijeku trebao izreći mjeru opreza bivšem treneru Dinama Zoranu Mamiću koji je nakon pravomoćne presude otišao u Bosnu i Hercegovinu i podnio zahtjev za odsluženje kazne u toj državi.

Mislim da je Ministarstvo pravosuđa bilo vrlo jasno o izricanju mjera opreza za pojedine osuđenike. Nadležni prvostupanjski sud je mogao i trebao izreći mjeru opreza s obzirom na okolnosti slučaja“, kazao je Plenković u utorak u Rijeci.

Ako naše pravosuđe smatra da na bilo koji način ta mogućnost koja im je na raspolaganju nije dovoljna ili nije dovoljno jasna i da je treba dodatno doraditi, mislim da to treba signalizirati. Oni su ti koji u praksi mogu konstatirati koriste li se ili ne određene mogućnosti“, dodao je.

Plenković je rekao da su procesni zakoni bitni i osjetljivi te da se mora gledati i opći interes i prava okrivljenika. ‘”Po meni, ovakve situacije se ne bi smjele događati“, ocijenio je hrvatski premijer.

Plenković je komentirao i treba li mijenjati sporazum s BiH zbog ovakvih situacija.

Možemo mi mijenjati i sporazum, ali mene više zanima sama praksa za koju moram reći da nema nikakve veze s vladom. Kad gledate indikatore neovisnosti pravosuđa, izbore sudaca, njihove plaće, položaj – mi smo tu napravili maksimalno. Ovo je stvar provedbe i konkretnih pojedinih slučajeva koji se moraju tretirati na način da se ovakve situacije spriječe“, zaključio je Plenković, prenosi Hina.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *