Plenković najnegativnije ocijenjen političar, HDZ vodeća stranka

Na vrhu ljestvice najnegativnije ocijenjenih hrvatskih političara nalazi se premijer Andrej Plenković, a u top tri je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, pokazuju rezultati istraživanja koje je sprovela Promocija plus.

Istraživanje pokazuje rast popularnosti novog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i političke platforme Možemo, pad rejtinga predsjednika Zorana Milanovića i čvrstu prvu poziciju HDZ-a.

Godinu dana od posljednjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, HDZ je i dalje vodeća politička stranka, a prema rezultatima istraživanja u julu, nju podržava 27,4 posto anketiranih, što pokazuje da HDZ ima veliku prednost nad političkom konkurencijom, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Na drugom mjestu i dalje je SDP sa 18,7 posto podrške, 0,2 posto manje nego u junu, ali istraživanje pokazuje da se SDP ozbiljno približila koalicija Možemo koja je u julu zabilježila porast popularnosti i podršku 16,9 posto anketiranih, 3,5 posto više nego u junu.

Uprkos padu rejtinga, na četvrtom mjestu je Domovinski pokret Miroslava Škore koji je u julu imao podršku 6,4 posto anketiranih, 1,8 posto manje nego u junu, a na petom mjestu je Most sa 4,8 posto podrške. (tl, kl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *