Plenković: Interes Hrvatske je ravnopravnost Hrvata u BiH

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da je posjetio BiH kao prijatelj i partner sa ciljem unapređenja saradnje dvije zemlje, te da ponovi interes Hrvatske za ravnopravnošću Hrvata u BiH.

“Hrvatska poštuje Dejtonski sporazum, koncept jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali i drugih i na tom tragu ćemo ponoviti naš interes za ravnopravnošću Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, da on bude ravnopravan, da njegovi zastupnici budu legitimno zastupljeni u svim institucijama BiH”, rekao je Plenković nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministra Zoranom Tegeltijom.

On je napomenuo da je njegova prva politička poruka da dolazi na tragu svih dosadašnjih posjeta i odnosa sa BiH u ime Hrvatske kao prijatelj i partner u želji da unaprijedi saradnju, te da pošalje poruku o cjelovitosti BiH i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

“Naši ragovori bili su na tragu dosadašnjih kvalitetnih dijaloga, stavili smo ih u kontekst, a to je da je Hrvatska više od osam godina članica EU, da je više godina članica Natoa i da želi maksimalno da pomogne BiH i u njenim reformskim naporima i njenom putu ka integracijama”, istakao je hrvatski premijer.

Plenković je podsjetio da je Hrvatska u teškoj situaciji pandemije virusa korona pružila ruku podrške BiH da bi se zaštitili ljudi od pošasti koja je pogodila cijeli svijet, pa i ove dvije zemlje.

Tegeltija: Dobri ekonomski i politički odnosi

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem danas u Sarajevu konstatovano da BiH i Hrvatska imaju dobre i ekonomske i političke odnose, koji se razvijaju iz godine u godinu, uprkos svim pokušajima da se odnosi dvije zemlje predstave na drugi način.

Tegeltija je na konferenciji za novinare nakon sastanka delegacija Savjeta ministara i Vlade Hrvatske izjavio da je razgovarano o bilateralnim odnosima, zajedničkim uspjesima, ali i otvorenim i nekim regionalnim pitanjima.

“Konstatovali smo da su naši ekonomski odnosi na jako visokom nivou, da Hrvatska spada u tri naša najznačajnija spoljnotrgovinska partnera”, rekao je Tegeltija i naveo da ukupan odnos spoljnotrogovinska razmjene BiH sa Hrvatskom iznosi više od 10 odsto.

Predsjedavajući Savjeta ministara naveo je da je veliki pad u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH i Hrvatske u 2020. godini već nadoknađen u 10 mjeseci ove godine.

“Očekujemo da će do kraja godine, a evo već smo pri kraju, naša spoljnotrgovinska razmjena premašiti dvije milijarde evra”, istakao je Tegeltija.

On je dodao da postoji veliki prostor za saradnju BiH i Hrvatske i zajednički nastup na trećim tržištima.(Srna)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *