PLATFORMA ZA PROGRES: Tendencija da se od Mostara naprave dva odvojena grada

Platforma za progres je prošle sedmice poslala svim parlamentarcima pismo koje se odnosi na analizu sporazuma o Mostaru koje na sjednici nisu uzeli u razmatranje. Izražavamo žaljenje radi takvog postupka, kao i radi činjenice da se zastupnici i delegati tokom glasanja nažalost nisu vodili vlastitom sviješću, nego stranačkim interesima nauštrb građana Mostara, kaže se u saopćenju za javnost Platforme za progres.

Hitna procedura u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine oduzela je i minimalnu mogućnost popravke Zakona, te je na ovaj način dodatno ovjerila nedemokratski i vaninstitucionalni način odlučivanja.

Smatramo neprimjerenim da SDA, koja ranije, za potrebe kreiranja Sporazuma, nije pozivala niti građane Mostara niti druge političke stranke, sada poziva na stvaranje probosanskog bloka.

Podsjećamo da je usvojeno rješenje podjela Mostara po etničkim linijama i ratnoj liniji razdvajanja što za tendenciju ima stvaranje dva odvojena grada.

Platforma za progres će sa svojim kandidatima u Mostaru nastojati donijeti progres u ovom gradu u skladu sa analizom ovog Sporazuma i rješenjima za Statut Grada Mostara koje smo predstavili u martu ove godine, kaže se u saopćenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *