Plate policajaca u TK najniže u Federaciji BiH, Sindikat najavljuje tužbe

0
615
U centru Tuzle došlo do incidenta između više osoba (Foto: Arhiva TL)

Plata policajca u najmnogoljudnijem kantonu je najniža u Federaciji BiH i to se mora promijeniti, poručuju predstavnici sindikata policije u TK i Federaciji. Plata policijskog službenika Ministarstva unutrašnjih poslova TK je 698 KM.

”Poređenja radi, plata policajca u FMUP-u je 891 KM, a u MUP-u ZDK je 810 KM. Govorim vam o osnovnoj plati. Plata višeg referenta u MUP-u TK je 783 KM, gotovo 100 KM veća nego policijskog službenika”, ističe Hasan Alić, predsjednik UO Sindikata policije MUP-a TK.

U Tuzlanskom kantonu nikada nije donesen Zakon o platama i naknadama policijskih službenika, iako su kantoni bili to dužni uraditi još prije 10 godina. Upravo 2011. godine u Federaciji BiH donesen je Zakon o platama policijskih službenika, a rok za donošenje kantonalnih zakona bio je 90 dana. Većina kantona ih je usvojila, ali ne i Tuzlanski. Sindikat sada traži pregovore i donošenje navedenog Zakona, kako bi plate policajaca u Federaciji bile izjednačene.

”Ako ne možemo da se poredimo sa MUP-om KS i sa federalnim nivoom, očekujemo da se poredimo sa MUP-om ZDK ili SBK ili USK (Bihaćem)”, dodaje Alić.

U ovim kantonima odavno su usvojeni zakoni o platama policajaca. Ukoliko to ne bude učinjeno u Tuzlanskom kantonu u narednih šest mjeseci, Sindikat policije podnijet će krivične prijave protiv odgovornih osoba.

”Bit će podnesena krivična prijava koja je ovdje napisana, prijava o izvršenju krivičnog djela protiv odgovornih osoba u kantonima gdje to nije usvojeno, zbog počinjenog djela zloupotrebe položaja”. kazao je Almir Salkičević, član UO Saveza Sindikata policije i uposlenika u MUP-u u FBiH.

“Ukoliko ne dođe do potpisivanja kolektivnih ugovora, mi imamo druge sindikalne mjere koje ćemo pokrenuti, a nije isključeno da dođe i do protesta ili štrajka policijskih službenika. Od danas nećemo dozvoljavati da teku rokovi, već startujemo energičnije”, upozorio je Dragan Škulj, član Saveza sindikata policije FBiH.

Sindikat policije Tuzlanskog kantona također nema potpisan kolektivni ugovor, što je dodatni problem. Prethodni je istekao u aprilu 2020. godine, vršeni su pregovori sa Vladom, a sada je pitanje kada će biti potpisan novi. U sedam kantona je potpisan novi kolektivni ugovor za policijske službenike, dok u tri kantona u Federaciji BiH to nije učinjeno. (rtvslon)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here