Planet veličine Jupitera otkriven u orbiti bijelog patuljka

0
82

Astronomi su otkrili divovski planet u orbiti bijelog patuljka, odnosno zvijezde koja umire, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim međunarodnih stručnjaka otkrio je u orbiti bijelog patuljka WD 1856+534, planet veličine Jupitera koji je nazvan WD 1856 b, navodi se u saopćenju Američke svemirske agencije (NASA).

Planeta, koja je udaljena 80 svjetlosnih godina od Zemlje, nalazi se u sazvijezdu Zmaj, a svoju rotaciju oko hladne zvijezde završava za 34 sata.

Pretpostavlja se da bijeli patuljak WD 1856 + 534 pripada sistemu trostrukih zvijezda i da je star oko 10 milijardi godina.

Astronom Andrew Vanderburg sa Univerziteta Wisconsin-Madison kazao je kako je planeta WD 1856 b vrlo blizu bijelog patuljka i da je uspjela ostati u jednom komadu.

“Proces formiranja bijelog patuljka uništava obližnje planete, nakon čega se sve što je preblizu često razbije ogromnom gravitacijom zvijezde. Još uvijek postoji mnogo pitanja o tome kako je WD 1856 b došao do svog trenutnog položaja, a da nije doživio jednu od ovih sudbina”, naveo je Vanderburg.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here