Pjesme Đorđa Balaševića ušle u udžbenike muzičke kulture u Srbiji

Tri pjesme poznatog kantautora Đorđa Balaševića će ući u srbijanske udžbenike muzičke kulture izdavačke kuće “Klet”.

U udžbeniku za osmi razred našla se “Drvena pjesma”, dok će učenici nižih razreda osnovne škole učiti “D-mol” i “Djevojku sa čardaš nogama”.

Balašević u udžbeniku

Jedna od autorica ovih udžbenika muzičke kulture Maja Sokolović Ignjačević je za Euronews.rs rekla da su pjesme jednog od najvećih kantautora na ovim prostorima sigurno zaslužile da se nađu u osnovnim školama, odnosno da bi mlađe generacije trebalo da se upoznaju sa radom ovog pop muzičara.

“Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicma se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici gde smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa”, rekla je ona, a u udžbenicima se našao i legendarni Bajaga.

Đorđe Balašević je preminuo 19. februara, a fanovi su se u mnogim gradovima bivše Jugoslavije masovno okupljali kako bi zapalili svijeću i ispratili ga na vječni počinak. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *