Pita od sira kakvu još niste jeli

0
237

Pita od sira može se pripremati na razne načine i svaka domaćica ima svoj provjereni recept, no iskušajte ovaj koji uključuje proseno brašno.

Za manje kalorija umjesto šećera dodajte sirup agave, steviju ili drugi zaslađivač, a umjesto punomasnog sira koristite posni sir. Posebnu teksturu će mu dati bjelanjci, pa pripazite da ih izmiksate u čvrsti snijeg prije dodavanja smjesi.

Sastojci:

2 jaja
150 g prosenog brašna
50 g zobenog brašna
500 g posnog sira
2 kašike sirupa agave
2 korice limuna
2 kašike soka limuna
1 prašak za pecivo
nekoliko kašika zobenog mlijeka
maslinovo ulje

Od bjelanaca napravite čvrsti snijeg. Žumance pomiješajte sa pola kašike sirupa agave, brašnom, mlijekom, praškom za pecivo i jednom koricom limuna te umijesite tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Razvaljajte prvi dio i stavite ga na dno tepsije 22×22 premazane maslinovim uljem te izbockajte viljuškom.

Izmiksajte sir, drugu koricu limuna, limunov sok i ostatak sirupa agave te ručno nježno pjenjačom umiješajte bjelance. Smjesu prebaciti u tepsiju i prekrijte drugom polovinom razvaljanog tijesta koje ste također izbockali viljuškom. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Ohladite prije rezanja. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here