Pita od sira može se pripremati na razne načine i svaka domaćica ima svoj provjereni recept, no iskušajte ovaj koji uključuje proseno brašno.
Za manje kalorija umjesto šećera dodajte sirup agave, steviju ili drugi zaslađivač, a umjesto punomasnog sira koristite posni sir. Posebnu teksturu će mu dati bjelanjci, pa pripazite da ih izmiksate u čvrsti snijeg prije dodavanja smjesi.
Sastojci:
2 jaja
150 g prosenog brašna
50 g zobenog brašna
500 g posnog sira
2 kašike sirupa agave
2 korice limuna
2 kašike soka limuna
1 prašak za pecivo
nekoliko kašika zobenog mlijeka
maslinovo ulje
Od bjelanaca napravite čvrsti snijeg. Žumance pomiješajte sa pola kašike sirupa agave, brašnom, mlijekom, praškom za pecivo i jednom koricom limuna te umijesite tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Razvaljajte prvi dio i stavite ga na dno tepsije 22×22 premazane maslinovim uljem te izbockajte viljuškom.
Izmiksajte sir, drugu koricu limuna, limunov sok i ostatak sirupa agave te ručno nježno pjenjačom umiješajte bjelance. Smjesu prebaciti u tepsiju i prekrijte drugom polovinom razvaljanog tijesta koje ste također izbockali viljuškom. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Ohladite prije rezanja. (tl)