Pisma čitalaca: Zašto se Tuzlacima u poštama naplaćuje provizija na račune za struju?

1
1322

U više od pedesetak općina i gradova u Federaciji BiH račune za struju možete platiti u poštama bez provizije, dok u Tuzli i još nekim centrima pošta naplaćuju proviziju od 1.5 maraka.

S takvim iskustvom suočio se danas penzioner Jaroslav Maršiček, koji je martovski račun za struju platio u pošti Slavinovinovići, gdje mu je naplaćena i provizija. Na pitanje zašto plaća dodatnih 1.5 maraka, kada je javljeno da se tokom pandemije koronavirusa u poštama neće naplaćivati provizija za struju, pogotovo penzionerima kojima je zabranjeno kretanje osim u vrijeme isplate penzije, rečeno mu je: “Nismo dobili nalog da vam ne naplaćujemo proviziju!”

Poslao nam je račun kao dokaz uz molbu da ispitamo o čemu je riječ. U Službi za odnose s potrošačima Elektrodistribucije Tuzla zamoljeni smo da im dostavimo račun, a oni će stvar ispitati i obavijestiti nas.

I dobili smo odgovor koji objavljujemo u cijelosti:

U odgovoru na Vaš današnji e-mail, koji se odnosi na zahtjev za dostavu komentara u vezi naplate provizije  od 1,50 KM, koja je naplaćena penzioneru Jaroslavu Mašičeku prilikom plaćanja računa za električnu energiju u pošti (Slavinovići), iako je EPBiH dala obavijest da u vrijeme izolacije zbog pandemije korona virusa za račune za struju neće biti naplaćivana provizija, obavještavamo Vas o slijedećem:

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je, u okviru ranije započetih aktivnosti na reformi sistema naplate, od 31. marta 2020. godine, omogućila plaćanje računa za električnu energiju bez troškova provizije za fizička lica na šalterima BH Pošte u određenim općinama i gradovima.

Plaćanje bez provizije na šalterima poslovnica BH Pošte od 31. marta 2020. godine je tako moguće izvršiti u slijedećim općinama i gradovima: Banovići, Gradačac, Sanski Most, Bihać, Hadžići, Srebrenik, Bosanska Krupa, Kakanj, Tešanj, Bugojno, Kalesija,Velika Kladuša, Donji Vakuf, Ključ, Visoko, Goražde, Konjic,Vogošća, Gornji Vakuf, Maglaj, Zavidovići i Gračanica.

Do 01. maja 2020. godine, u navedenim općinama gotovinska naplata vršiće se i na naplatnim mjestima u podružnicama Elektrodistribucije. Troškove provizije prilikom naplate računa za električnu energiju za kupce iz kategorije domaćinstva u poslovnicama BH Pošte na području gore navedenih općina i gradova, od 31.03.2020. godine snosiće JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Plaćanje bez provizije na šalterima BH pošte se nastavlja i u općinama u kojima je ranije obustavljena  naplata u poslovnicama Elektrodistribucije, odnosno u općinama: Breza, Bosanski Petrovac, Busovača, Bužim, Cazin, Čelić, Doboj Istok, Doboj Jug, Fojnica, Ilijaš, Jablanica, Kiseljak, Kladanj, Novi Travnik, Olovo, Sapna, Teočak, Vareš, Vitez i Žepče,  te Prača, Trnovo i Ustikolina.

U općinama gdje se nastavlja gotovinska naplata računa za električnu energiju na šalterima Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, trošak provizije plaćanja u BH Pošti snose kupci. Obzirom da su na području grada Tuzla aktivna dva naplatna mjesta Podružnice “Elektrodistribucija” Tuzla gdje kupci mogu izvršiti gotovinsko plaćanje računa za električnu energiju (Ši Selo, Vrapče 2 i Rudarska 38), to Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ne snosi troškove provizije prilikom plaćanja računa u poslovnicama BH Pošte, te je u skladu sa navedenim gospodinu Jaroslavu Mašičeku i naplaćena provizija od strane radnika BH Pošte”, navodi se u odgovoru Službe za odnose s javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija” Tuzla.

Bez obzira na sve, čini nam se da su građani Tuzle i još nekih većih centara oštećeni ovakvim pravilima. Sad zamislite, u vrijeme zabrane kretanja, ljude iz mjesta udaljenih od spomenutih naplatnih mjesta po pet ili više kilometara, koji moraju ići u Ši Selo ili u Rudarsk ulicu u Tuzli, gdje plaćaju račune za struju, dok u mjesnoj zajednici imaju poštu.

Pojedine mjesne zajednice Tuzle s više su stanovnika od mnogih nabrojanih gradova, pa nema logike da jedni moraju plaćati poštansku proviziju, a drugi ne. U konkretnom slučaju, g. Maršiček treba od stana preći najmanje pet-šest kilometara do poslovnice Elektrodistribucije da bi platio račun bez onih 1.5 maraka. Pješke ne može, znači valja sjesti u taksi i platiti još najmanje 2-3 marke da bi došao u zgradu u Ul. Vrapče 2 i platio račun za struju – bez provizije BH Pošte!? (tl)

Download PDF

1 komentar

  1. Prvo, gdje su sad oni komentatori i pametnjakovici koji su aktivni botovi samo kada treba komentarisati politiku.
    Drugo, ovo je sunovrat drzave i sistema gdje jedno JP moze vrsiti ovakvu segregaciju i odlucivati o tome kome ce oprostiti proviziju, a kome ne.
    Trece, imamo li mi uopce Vladu FBIH??????????????????
    Gdje je sada Udruzenje za zastitu potrosaca i Obdusmani za zastitu prava potrosaca???????????????????
    Gdje su silne nevladine organizacije, koje navodno brinu o gradjanima BIH?????????????????

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here