Pijetao iz Gračanice šampion Bosne i Hercegovine

Mehmedovo pernato blago su 24 kokice i dva pijetla šampiona.

Na nedavno održanoj 14. izložbi sitnih životinja BiH u Tešnju,  pijetao Mehmeda Dautovića (57), uzgajivač kokica i pijetlova iz gračaničkog prigradskog naselja Pribava, osvojio je prvo mjesto u državi.

U konkurenciji su bila 82 pijetla-takmičara. 

Velika potražnja

Građevinski radnik, Mehmed se prvo počeo baviti uzgojem kunića, a prije 13 godina je prešao na kokice i pijetlove. I nije se pokajao, pogotovo što se opredijeio na australsku rasu „Australorp“. 

Kokice su u tri boje, crnoj, zelenoj i plavoj, a boje se posebno presjevaju na suncu. Jedna kokica godišnje snese oko 280 jaja. Jedan broj jaja koristi za reprodukciju, jer je sve veća potražnja za ovim kokicama, pa je Dautović instalirao tri inkubatora.

Sve po pravilima

– Eto vi samo što ste stigli, a prvi pilići iz jednog inkubatora se legu. Dotle odrasle kokiće u ograđenom prostoru uživaju na ovom suncu. Naravno, tu je specijalna ishrana, mljeveni kukuruz, zob, pšenica, suncukretovo sjeme. U poslu mi pomaže unuk i supruga, a sve radim nakon što dođem sa gradilišta. Ove kokice, ovi ljepotani, što nagrade osvajaju su moj hobi, moja terapija, opuštanje, sve. Za sada imam 24 kokice, dva pijetla, šampioni države, jedan prošle godine u Doboju, drugi nedavno u Tešnju – kaže Mehmed Dautović za Dnevni avaz.

Zadovoljan što je donesena odluka da na državnim izložbama sitnih životinja, životinje moraju biti prstenovane, žigom BiH i EU, što znači da se poštuju pravila.

Takađer je zadovoljan što je na izložbi u Tešnju, priznata rasa „bosanska patuljasta džuža“, autohtona mala simpatična kokica i pijetao.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *