Picula: Zemljama zapadnog Balkana hitno omogućiti korištenje EU fondova

Parlamentarna grupacija Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu zatražila je od Europske komisije i zemalja članica Europske unije uključivanje zemalja regije zapadnog Balkana u napore zauzdavanja pandemije koronavirusa u Europi.

Europska unija bi kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama trebala omogućiti da nepotrošena sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA mogu preusmjeriti u borbu protiv koronavirusa, te razmotriti mogućnost da se mobilizira dio sredstva drugih eksternih financijskih instrumenata, priopćeno je iz Ureda Tonina Picule.

Navodi se kako bi uz to zemljama zapadnog Balkana trebalo biti omogućeno da kupuju medicinsku opremu, poput maski i respiratora, od zemalja članica.

Kao jedan od inicijatora, hrvatski zastupnik, koordinator S&D-a za vanjsku politiku u Europskom parlamentu i izvjestitelj za proširenje na zapadnom Balkanu Tonino Picula izjavio je povodom zahtjeva upućenih Europskoj komisiji kako bi prvi dokaz solidarnosti bio da se najbližim susjedima pomogne da bolje opreme zdravstvene sustave kako bi lakše suzbili i liječili zarazu.

“Ne smijemo zemlje zapadnog Balkana ostaviti da se same bore s ovom izvanrednom ljudskom i ekonomskom krizom koju je izazvao koronavirus. Njihovi zdravstveni sustavi prečesto su nedovoljno financirani i nedostaju im zdravstveni radnici koji su napustili te zemlje. Zbog toga zapadni Balkan mora biti isključen iz novog režima ‘autorizacije izvoza zaštitne opreme’ u treće zemlje i mora im biti omogućeno da zaštitnu opremu nabavljaju u Europskoj uniji”, istaknuo je Picula.

Dodao je kako je fleksibilizacija IPA pretpristupnih sredstava nužna kako bi te zemlje imale na raspolaganju dovoljno novca za borbu protiv koronavirusa.

“Poput zemalja članica, zemlje zapadnog Balkana morale bi imati opciju preusmjeravanja nepotrošenog novca za kupovinu testova i zaštitne opreme, kao i za poduzimanje drugih mjera nužnih za ublažavanje posljedica ove pandemije. Baš unatoč trenutnim izvanrednim okolnostima, proces proširenja mora se nastaviti pojačanom dinamikom koja je omogućena novom metodom pregovaranja. Pozdravljamo odluku nizozemskog parlamenta donesenu u ponedjeljak, kojom daju zeleno svjetlo EU-u da u najskorijem roku počne pregovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, poručio je Picula, stoji u priopćenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *