“Pfizer” smanjuje isporuke vakcina Evropi

0
146

“Pfizer” radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom periodu privremeno će smanjiti Evropi isporuke svoje vakcine protiv Covida-19, objavili su u petak ta firma i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).

“Poruku smo primili jutros. Očekivali smo 43.875 doza ‘Pfizerovih’ vakcina u 3. sedmici (naredne sedmice). Sada se čini da ćemo dobiti 36.075 doza”, saopštio je FHI.

Do smanjenja je došlo zbog toga što “Pfizer” prilagođava proizvodnju kako bi ubuduće mogao proizvoditi dvije milijarde doza na godinu u odnosu na sadašnjih 1,3 milijarde.

“Ovo privremeno smanjenje odraziće se na sve evropske zemlje”, navodi FHI i dodaje da “još nije jasno koliko će potrajati dok ‘Pfizer’ ponovno ne postigne proizvodnju do svojih maksimalnih kapaciteta”.

I “Pfizer” je potvrdio promjene u svom proizvodnom procesu.

“Iako će se to privremeno odraziti na isporuke krajem januara i početkom februara, donijeće znatno povećanje doza za sve pacijente krajem februara i u martu”, objavio je američki farmakološki div.

Norveška kao nečlanica Evropske unije ima pristup vakcini zahvaljujući Švedskoj, članici Unije koja kupuje više nego što je potrebno i prodaje te doze Norveškoj.

Institut tvrdi da neće biti kašnjenja u imunizaciji stanovništva, jer je stvorio zalihe vakcina.

Brojne zemlje Evropske unije žale se da im se isporučuju manje količine od očekivanih te na neizvjesnost u pogledu budućih isporuka.(ag,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here