Petrović: Zakašnjela reakcija RS-a u vezi s pokretnom bolnicom, tužilaštvo mora reagovati

Glasnogovornica Partije demokratskog progresa (PDP) Anja Petrović istakla je danas da je odluka Štaba za vanredne situacije u RS-u da se pokrene postupak za raskid ugovora za nabavku pokretne bolnice zakašnjela reakcija te “još jedna potvrda da postoje nezakonite radnje” u vezi s nabavkom tog objekta.

– Tužilaštvo, bez obzira na današnji pokušaj izbjegavanja odgovornosti, mora reagovati i pokrenuti istragu – rekla je Petrović.

Ona je podsjetila da je rok za cjelokupnu isporuku pokretne bolnice bio početkom aprila, odnosno 12 dana od zaključenja ugovora.

– Poziv za raskid ugovora o nabavci stiže dan nakon hapšenja koja su se desila u FBiH zbog malverzacija vezano za javne nabavke u doba korone – dodala je ona u izjavi novinarima.

Do jučer su, navodi, predstavnici vlasti u RS-u grčevito branili tu nabavku iako je i laiku bilo jasno da je za 4,6 miliona KM kupljen “nedovršeni šator, a zahtjev za nabavku opreme nije stigao u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH“.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković rekao je na konferenciji za medije da je Štab za vanredne situacije u RS-u dao zaduženje Institutu da izvrši jednostrano raskidanje ugovora sa preduzećem Balkan global u vezi s nabavkom mobilne bolnice.

Zeljković je rekao da je Štab dao zaduženje Institutu i da izvrši povrat 4,2 miliona KM, koliko je plaćeno za mobilnu bolnicu.

– Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora – rekao je Zeljković.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *