Petorka, u kojoj je i policajac, osuđena na 26 godina zatvora zbog šverca droge

0
169
kantonalni sud siroki brijeg optuzeno pet osoba neovlastena prodaja droge
Kantonalni sud u Širokom Brijegu (Foto: N.N.)

Kantonalni sud u Širokom Brijegu u predmetu “Gastarbajter” osudio je nepravosnažno pet osoba na 26 godina zbog neovlaštene prodaje i stavljanja u promet droge na području Zapadnohercegovačkog kantona.

Presude su izrečene Tadiji Ivanoviću (53), A.M. (47), Ivanu Kolobariću (47), Ivanu Artukoviću (41), kao i Tomislavu Primorcu (43), pripadniku MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, i to zbog odavanja službene tajne.

Kantonalni sud u Širokom Brijegu je Ivanoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet godina i 10 mjeseci. A.M. je osuđena na zatvorsku kaznu od pet godina, Kolobarić na četiri godine i dva mjeseca, a Artuković na tri godine i 10 mjeseci, dok je Primorcu izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i dva mjeseca.

Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona su podsjetili da su prvih četvoro teretili za organizovani kriminal visokog nivoa.

“Od 2016. pa do 26. aprila 2018. godine su zajedno sa sada preminulim Ž.M. bili pripadnici organizovane grupe u cilju neovlaštene prodaje i stavljanja u promet droge. Oni su kokain kupovali, držali, prodavali i posredovali u prodaji. Drogu su prodavali na širem području Zapadnohercegovačkog kantona. Njenom prodajom su za sebe sticali protivpravnu imovinsku korist”, naveli su iz Tužilaštva.

Dodali su da se istom optužnicom T.P. teretio da je kao policijski službenik zaposlen u PU Ljubuški, raspoređen na poslove kriminalističkog istražitelja u OKP PU Ljubuški, tada osumnjičenim osobama davao informacije o istražnim radnjama koje se protiv njih kao osumnjičenika sprovode od strane policijskih službenika.

Podsjećamo, petorka iz Ljubuškog je uhapšena u akciji “Gastarbajter”, koju su u aprilu 2018. godine izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a u kojoj je tada slobode bilo lišeno 10 osoba.

Branili su se sa slobode, a u međuvremenu je krajem maja prošle godine preminuo Željko Majstorović, prvooptuženi u ovom predmetu.

Optužnica je potvrđena u decembru 2020, a suđenje je počelo u februaru ove godine.

(tl)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here