Petnaest godina zatvora: Iskasapio zeta pa pokušao slagati da ga je ubo bik

Kantonalni sud u Zenici prvostepeno je osudio Fikreta Rožajca na 15 godina zatvora jer je u julu prošle godine nožem ubio zeta Armina Islamovića (27) na njivi kod Visokog.

Zločin se dogodio 4. jula oko 19 časova u mjestu Lisovo, na njivi zvanoj Hrastova livada, nedaleko od farme goveda na kojoj su radile njegova supruga i kćerka Adisa. Prema presudi, Rožajac je sa suprugom, kćerkom i njenim nevjenčanim suprugom Islamovićem taj dan roštiljao na njivi i pio alkohol, kojeg je imao 2,03 promila u krvi.

Nakon nekog vremena Islamović, koji je takođe bio pijan, došao je do svog automobila seat ibica i pesnicom razbio bočno staklo. Rožajac mu je prišao, uhvatio ga lijevom rukom za vrat, a desnom izvadio iza pojasa nož i bez ikakvog povoda i razloga ubio mladića.

Kako se navodi u presudi, ubo ga je u grudi, a sječivo mu je probilo prednji zid desne komore srca te ubolo stražnji zid komore srca, a ta povreda je izazvala iskrvarenje u grudnoj šupljini.

“Potom je iz njegovog grudnog koša izvukao nož i vratio ga u korice za pojasom, opustio ruku kojom ga je držao, nakon čega je Islamović pao”, navodi se u presudi.

Tada je dotrčala njegova kćerka Adisa, nevjenčana supruga Islamovića, a Rožajac je sve mirno posmatrao.

“Plačući je zavrištala: ‘Konju jedan, ubo si ga’. Rožajčeva supruga dotrčala je na mjesto događaja i upitala supruga: ‘Šta si ovo, bolan, uradio”, navodi se u presudi.

Rožajac joj je tada zaprijetio da policiji kaže da je Islamoviću povrede nanio bik s farme.

Islamovića su na Adisino insistiranje autom povezli u Dom zdravlja u Visokom, na putu ga je preuzeo komšija F.R., a zatim i vozilo Hitne pomoći. Prevezen je u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je konstatovana smrt, a optuženi Rožajac se sa suprugom i kćerkom vratio do kuće.

“Ponovo im je nekoliko puta zaprijetio da policijskim službenicima posvjedoče da je Islamoviću povredu nanio bik, pa je u kući skinuo patike koje su bile krvave, obuo papuče, sišao na česmu u dvorištu ispred kuće da opere krvave ruke i nož”, navodi se u presudi.

U tome su ga zatekli policajci i uhapsili ga. Rožajac je odranije poznat policiji, a već je robijao devet i po godina zbog ubistva komšije. (N.N.)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *