Peti dan bez novooboljelih u Tuzlanskom kantonu

Peti dan zaredom nema novooboljelih u Tuzlanskom kantonu, rekla je danas kantonalni ministar zdravlja Dajana Čolić.

Čolićeva je rekla novinarima da je u protekla 24 časa testirano 146 uzoraka, a od početka epidemije 2.174 lica, od kojih je 84 ljudi bilo pozitivno.

Ona je dodala da je povoljna situacija na području Tuzlanskog kantona, ali je i dalje potrebna opreznost.

Od 146 testiranih u protekla 24 sata u TK nema pozitivnih na korona virus. S današnjim danom, već pet dana Tuzlanski kanton, ne broji pozitivne na COVID-19, a od 27. marta do danas, pozitivnih slučajeva je ukupno 84, od čega je aktivnih 58. Kada je riječ o broju hospitaliziranih pacijenata na UKC-u Tuzla za sada ih je ostalo pet, u Medical Institut Bayer i Brčko distriktu jedno, dok je u kućnoj izolaciji 51 osoba

Klaster Medical Institut Bayer broji 25 pacijenata, dok su klasteri Lukavac, Banovići i Gračanica potpuno ugašeni, odnosno nema oboljelih od korona virusa. Broj oporavljenih iznosi 20, a kada je riječ o smrtnim ishodima za sada su zabilježena dva slučaja. Ono što ministrica zdravstva ističe, jeste da nema razloga, niti mjesta za stigmatizaciju oporavljenih osoba, ali ni onih koji su oboljeli.

“Razloga za stigmatizaciju nema. Mi na našem kantonu jesmo imali dva smrtna slučaja, ali ta dva smrtna slučaja su vezana za osnovna oboljenja, odnosna ona zbog kojih su osobe operisane. Ja molim građane za svjesnost i savjesnost, jer niko ne bira da bude bolestan. Ovo je oboljenje kao i svako drugo, jedino što se sada nalazi u žiži javnosti, zbog toga što nam je nepoznato. Situacija se odvija poprilično povoljno, kada je riječ o Tuzlanskom kantonu. Moramo biti oprezni, ali stigmatizacija nije dobra”, poručila je danas Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *