Petev: Da je ispred NSBiH bilo 10.000 navijača, razmišljao bih o tim protestima

0
189

U prostorijama Nogometnog saveza BiH danas je predstavljen novi selektor naše A reprezentacije Ivaylo Petev.

U prostorijama Nogometnog saveza BiH danas je predstavljen novi selektor naše A reprezentacije Ivaylo Petev.

U uvodnom izgalanju pred novinarima je istakao:

Na neki način me iznenadila zainteresiranost, hvala medijima i javnosti. Velika mi je čast i odgovornost doći u BIH i biti selektor. Vjerujem u sebe i učinit ću sve da napravimo rezultat.

Zatim je riječ uzeo potpredsjednik NSBIH Milorad Sofrenić, koji je istakao da je Izvršni odbor održao danas sjednicu i sačinio prijedloge za stručni štab selekcije, ali nije želio otkrivati imena.

“U kvalifikacijama želimo ostvariti plasman na SP. Završen je Izvršni odbor i stručni štab čine naši stručnjaci. U narednih desetak dana ostavljamo Petevu vrijeme da komunicira sa tim kandidatima i da nađu zajednički jezik. One koje on izabere, od trenera sa naših prostora, da on procijeni kako želi i na narednoj sjednici do 15. februara će on donijeti prijedloge kako bismo mogli kompletirati stručni stab. Begić je bio na IO, predvodio je sjednicu. Neki nisu bili zbog izolacije i samoizolacije, pa nisu željeli doći. Bio je korektan sastanak.”

Na pitanje kako komentariše okupljanje navijača ispred Saveza, Petev je odgovorio:

“Da je bilo 10.000 ljudi, razmišljao bih o tim protestima. Ali, ja nisam vidio njih i znam šta radim. Ako ne bude rezultata, ja ću preuzeti odgovornost. BiH ima kvalitetne igrače, pokušat ćemo napraviti rezultat i siguran sam u njih.”

O očekivanjima je kazao:

“Atmosfera u reprezentaciji je najbitnija. Grupa je teška, želimo izvući maksimum i idemo na pobjedu u svakom meču. Sve ovisi o nama. Očekivanja su jako velika i ja sam to prihvatio. Uvijek sam radio pod pritiskom i nije mi to problem. Trebamo raditi i zbog toga sam došao. Siguran sam da će rezultata biti. Svi moramo biti kao jedan“, kazao je i dodao:

“Ja nikada ne odustajem, radim posao srcem. Nisam najidealniji i najljepši, ali mislim da mogu napraviti dobar posao. Nisam odustao nakon pritiska javnosti. Imat ću priliku da se čujem sa igračima, nisam to još napravio, ali ću uskoro.”

Najavio je da će pratiti mečeve Premijer lige BiH:

“Bitno pitanje je domaći fudbal. Ja ću svaku ekipu iz Premijer lige pogledati uživo i naučit ću igrače za kratko vrijeme. Tako radim uvijek. Ja bih želio da situacija sa koronom prođe sutra i da prva utakmica bude kući pun stadion i da naši navijači budu na stadionu, da navijaju za nas. Imam tu energiju, radit ćemo od 0 do 24.”

O prethodnim rezultatima reprezentacije nije želio lamentirati:

“Ja imam svoje mišljenje o prijašnjim rezultatima, ali ne bih volio komentarisati. Fudbal je alogična igra, možeš igrati dobro i izgubiti, dok tako nije u košarci i rukometu. Kult reprezentacije je najbitniji, vidio sam prije kakva je vatra bila i nenormalno navijanje, što želim vratiti. Malo se izgubilo, ali ja znam da će doći.”

Nije želio mnogo govoriti ni o pomoćnicima:

“Sada ne mogu o pomoćnicima, ali će to biti odlučeno u naredne dvije sedmice.”

O igračkom kadru koji će dobijati šansu u nacionalnom timu:

“Moramo biti pošteni i korektni prema poslu. Igrači koji ne igraju mjesec dana ne mogu biti u reprezentaciji. Imam principe i držat ću ih se uvijek. Napravit ćemo sve što treba. Imamo plan, želimo biti dominantni, imati dobar posjed. Više akcija za gol praviti, želimo dominirati na terenu. Bit će i drugačijih utakmica, ali uglavnom to želimo.”

Zatim je ponovo govorio Sofrenić, odgovarajući na pitanje kada će novi IO stupiti na dužnost, a kada biti izabrani tehnički direktor reprezentacije i selektor U-21 reprezentacije.

“Novi Izvršni odbor stupa na mandat u naredna dva mjeseca, ne želim govoriti u ime novog IO. U jednom mom mandatu smo otišli na SP, mogli smo više, ali ne treba podcijeniti. Tehnički direktor je otvoreno pitanje, ide se u tom pravcu. Nismo danas birali ni selektora mlade reprezentacije, ali namjeravamo to učiniti do 15. februara, jer imamo malo vremena do početka kvalifikacija.”

O odnosima koje namjerava graditi u reprezentaciji zatim je govorio Petev:

“Mislim da ću imati dobar odnos sa igračima. Oni su prvo ljudi, pa onda igrači. Moramo biti zajedno i raditi sve da bude discipline u reprezentaciji. Svaka zemlja bi dala milione da ima igrače kao što su Džeko i Pjanić. Oni su drugačiji nego svi ostali. Ne volim dijeliti igrače, ali to su igrači nivo iznad.

Na pitanje da li je bio konsultovan kada je NSBiH dogovarao prijateljski meč sa Kostarikom (27. marta), bugarski stručlnjak je odgovorio:

“Kada je bila dogovarana Kostarika, sve sam znao i bio upućen, iako nisam još imenovan. Meč je bio u dogovoru sa mnom.”

Zatim je zaključio:

“Ako odemo u Katar, meni to otvara vrata velike budućnosti. Ja bih najviše volio da mi to napravimo. Vi ćete biti tu, ja imam svoj cilj i veliki su ispred mene. Tek mi je 45 godina, imam veliki broj prijatelja ovdje i nisam stranac, ne osjećam se strancem”, zaključio je Petev. (D. Pajo, SCsport)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here