Pet razloga zašto vaša djeca odbijaju hranu

Svakodnevno odbijanje hrane kod djece stresno je za roditelje. Odbijanje hrane najčešće bude prilikom serviranja novih namirnica, ali nije isključeno odbijanje hrane ni prilikom serviranja poznatih obroka.

Problem s kojim se roditelji svakodnevno susreću kod djece je odbijanje hrane. Da biste pomogli djeci koja odbijaju jesti, morate pronaći uzroke, jer svakodnevno odbijanje hrane može loše djelovati na njihov razvoj.

Jedan od najčešćih razloga odbijanja hrane su refluks kiseline i zatvor. Iako refluks kiseline najčešće viđamo kod beba, nisu isključena ni kod djece. Drugi razlozi koji mogu biti uzroci su probavne smetnje, kao što su alergije i osjetljivost na hranu, odgođeno pražnjenje želuca, eozinofilni ezofagistis i fizičke abnormalnosti u grlu, ustima ili crijevima.

Znakovi koji upućuju na ove probleme kod djece su jedenje malih porcija, otežano gutanje, bacanje hrane koju inače vole, izražena potreba za tekućinama i zadržavanje hrane u ustima.

Drugi najčešći razlog odbijanja hrane je osjetilni proces. Ukoliko se djetetu ne sviđa okus ili struktura hrane u ruci, neće htjeti jesti. Indikacije da dijete odbija hranu zbog osjetilnih procesa jesu miris, struktura ili okus hrane.

Oralna motorika je treći razlog zašto djeca odbijaju hranu. Iako je žvakanje jedna od urođenih vještina, ona nije razvijena jednako kod svakog djeteta. Znakovi koji upućuju na ovaj problem su svakako gušenje hranom, skupljanje hrane u ustima, potreba za mekanom hranom i tekućinama.

Četvrti razlog je neuspostavljena rutina. Bez rutine, djeca često imaju odvojene obroke od porodice i zbog toga jedu manje obroke. Potrebno je obratiti pažnju kada djeca jedu i ponuditi im više izbora.

Peti razlog koji roditelji navode kao najčešći je anksioznost prema hrani. Uzroci su loš odnos prema hrani u ranijoj dobi kao što su probavne smetnje i negativnih iskustva prilikom konzumiranja određene hrane. U ovom slučaju dijete će reći da se plaši određene hrane kako se ne bi ugušilo.

Bez obzira na razlog zbog kojeg dijete odbija jesti, važno je da roditelji ne vrše pritisak prilikom ovakvih situacija. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *