Pet godina od ubistva sarajevskih policajaca Šehovia i Vujinovića

Prošle godine podignuta je optužnica protiv trojice osumnjičenih, a trenutno je u toku suđenje. Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću pred Kantonalnim sudom Sarajevo

pet godina od ubistva sarajevskih policajaca adisa sehovica i davora vujinovica u toku sudjenje osumnjicenim
Sarajevski policajci poginuli su prilikom akcije sprečavanja krađe vozila (Foto: Arhiva)

Adis Šehović i Davor Vujinović, dvojica sarajevskih policajaca, prije pet godina ubijeni su u naselju Alipašino Polje izvršavajući svoje redovne zadatke.

Njih dvojica su 26. oktobra 2018. godine u patroli zatekli nekoliko osoba koje su pokušale da ukradu vozilo u ulici Geteova do broja 1 u sarajevskom Alipašinom Polju. Krenuli su da zaustave razbojnike u njihovoj nakani, a oni su im uzvratili – vatrom.

Prošle godine podignuta je optužnica protiv trojice osumnjičenih, a trenutno je u toku suđenje. Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković pred Kantonalnim sudom Sarajevo izjasnili su se da nisu krivi. Oni se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu. U ovom slučaju su prvi put korišteni podaci Sky i Anom aplikacije. Saslušano je oko 500 osoba, urađena su vještačenja te, među ostalim, ostvarena suradnja sa EUROPOL-om i INTERPOL-om.

Savo Marinković, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, izručen je Bosni i Hercegovini iz Njemačke 27. jula 2022. godine.

Za Marinkovićem je bila raspisana potjernica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo i krađu, a njemačke vlasti su ekstradiciju odobrile 17. jula.

Marko Trifković uhapšen je u februaru 2022. godine. On je i ranije privođen zbog krađa automobila i optužen je za više krivičnih djela.

Trifković je bio uhapšen i 10. januara 2020. na Palama, nakon što je godinu proveo u bijegu.Pred Sudom BiH optužen je da je od 2011. do 2017. godine bio član organizovane kriminalne grupe koja se bavila krađom automobila, rastavljanjem vozila na dijelove i njihovom preprodajom na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Riječ je o akciji protiv automafije koja je provedena pod kodnim nazivom “Volan”, u okviru koje je optuženo 27 osoba. Terete se da su naoružani i maskirani krali automobile, uz upotrebu radiostanice kako bi pratili kretanja policije.

Aleksandar Macan, treći osumnjičeni za ubistvo dvojice policajaca, predao se u decembru 2021. godine kad je s advokatom ušao u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo. Macan se do tada nalazio u bjekstvu i za njim je bila raspisana međunarodna potjernica. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *