Penzioneri u Tuzli protestovali zbog niskih mirovina (Foto)

Protesti penzionera su počeli  u 10 sati ispred NLB banke organizuju se s ciljem ukazivanja na nezavidan položaj penzionera u našoj zemlji

2
168

Kako je najavljeno, u Tuzli su danas održani mirni protesti penzionera, čiji je organizator Stranka penzionera/umirovljenika BiH – Gradska organizacija Tuzla.

Protesti su počeli u 10 sati ispred NLB banke a završili su na Trgu slobode, s ciljem ukazivanja na nezavidan položaj penzionera u našoj zemlji.

„Tražimo povećanje prosječnih penzija u visini 52 posto prosječnih plata. To su evropski parametri, a mi smo evropska država. Sadašnja prosječna mirovina od 43 posto dovela je oko 65 posto ove populacije u opće siromaštvo i uništila je dostojanstvo ove kategorije –  poručio je danas Vehid Jahić, predsjednik SPU BiH – Gradske organizacije Tuzla, koja je organizirala mirne demonstracije u Tuzli.

Istakao je da je danas načinjen prvi korak, te da se na ovome neće stati.

– Pozivamo sve penzionere/umirovljenike u državi da se borimo za svoja prava do ispunjenja naših zahtjeva. Ukoliko se vlast ogluši na naše zahtjeve, penzioneri – na izborima – „pamet u glavu i olovku u ruku“, da se oslobodimo jarma nesposobne, nemoralne i pohlepne vlasti“ – naglasio je predsjednik GO SPU BiH Tuzla.

Protest je organiziran zbog teškog položaja penzionera. Ovo je prvi protest penzionera koji je organizirala Stranka penzionera/umirovljenika – Gradska organizacija Tuzla. Organizatori su najavili da će pozvati sve penzionere u državi na isto djelovanje.

Pri obraćanju pred više stotina penzionera Jahić je rekao da Vlada FBiH i vladajući krugovi obmanjuju penzionersku populaciju tvrdnjama da navodno nema sredstava, da zakonska regulativa onemogućava ostvarenje pomenutih zahtjeva.

– Sredstava ima dovoljno za ispunjavanje naših zahtjeva, ali uz pravedniju raspodjelu nacionalnog bogatstva. U zapadnim zemljama za plate javne uprave države troše pet do sedam posto GDP-a, dok se u BiH za iste namjene troši 14 posto, bez drugih benefita. U zapadnim zemljama su plate parlamentaraca do 2,5 prosječnih plata u državi ili 4,5 prosječne penzije, a naši parlamentarci imaju 6,5 prosječnih plata ili 17-18 prosječnih penzija. To je plemenski, a ne evropski manir – kazao je Jahić.

Dodao je da država ima preglomaznu javnu upravu, čiju reformu vlast ne provodi. U korupciji – koje nema bez učešća vlasti – godišnje se krade nekoliko stotina miliona.

– Vlast je dozvolila da državna preduzeća duguju stotine miliona maraka za fondove. Vlast uzima kredite, koje ne troši, pa iz budžeta plaćaju penale. Sve su to uzroci nesposobne i neodgovorne vlasti, koja nam tvrdi da nema sredstava. Ima ih i biće, ukoliko vlast bude radila svoj posao, a ne da se bavi proizvodnjom sukoba u društvu – zaključio je predsjednik GO SPU BiH Tuzla, Vehid Jahić.

Demonstranti su nosili i parole: „Naša muka – Fadilova bruka“, a tokom skupa demonstranti su uzvikivali: „Dole Vlada“. Skup je okončan mirno. (TL, Foto: D. Zabuš)

2 Komentari

  1. ” Problem je u raspodjeli nacionalnog dohodka i mi tražimo više pravde i pravednosti u državi”
    Ne postoji problem, dobit ce te 37% manje 🙂

  2. Najbolji način otpora penzionera je da ne plaćaju komunalne i druge naknade. Pa neka tuže, ne mogu pozvati na sud 50.000 penzionera. A osjetit će po džepu i Novalić i potrčko Imamović koji penzionerima otkako je pandemije nije pomogao ni s jednom markom

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here