Penzioneri traže zakonom garantirano povećanje penzija

Penzioneri u Federaciji traže povećanje penzija koje im je zakonom garantirano. Čekaće do prestanka važenja takozvanog Korona zakona da uz redovnu isplatu penzija imaju i zakonom garantirano usklađivanje penzija sa troškovima života. Većina penzionera živi od minimalne penzije, ali prvi su kada treba izmirivati obaveze prema državi.

Odgađanje usklađivanja penzija u Federaciji može trajati samo dok je na snazi takozvani Korona-zakon.

Podsjećamo, početkom maja penzioneri su trebali dobiti veće penzije, usklađene s rastom realnog BDP, i to retroaktivno za prva četiri mjeseca ove godine. Radi se o redovnom, Zakonom PIO predviđenom usklađivanju penzija.

– Ono se mora desiti. Naš zahtjev ide čim bude prestalo važenje takozvanog Korona-zakona – kaže Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera FBiH.

– Ostat ćemo uporni i na vanrednom povećanju svih penzija i ono mora biti prije usklađivanja penzija, također retoraktivno od januara ove godine – dodaje Mustafa Trakić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera ZDK.

Za razliku od onih koji su u boljem materijalnom položaju, proteklih mjeseci su pokazali spremnost za solidarnost nužnu u krizi koju je uzrokovala pandemija.

– Sve kategorije društva snose teret ove situacije, a ne samo penzioneri i nadamo se da će u budućnosti Vlada to ispraviti i da će poboljšati stanje penzionera – poručuje Šefik Zvekić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera ZDK.

Poučeni iskustvom iz 2014. godine, kada su također zbog prirodne nesreće na povećanje čekali četiri naredne godine, penzionerska udruženja sada najavljuju da će 1. augusta Vladi uputiti zahtjev im se osigura povećanje penzija.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *