Penzioneri na „čekanju“: Obustavljena isporuka uglja

0
724
(Foto: Ilustracija, arhiva)

Penzionerima sa područja TK već tri mjeseca obustavljena je isporuka uglja iz rudnika „Kreka“ Tuzla, koju su Udruženja penzionera ugovorila sa dobavljačima. Otplata uglja za ovu godinu počela je u januaru, tako da su mnogi već devet rata za ugalj otplatili, međutim na isporuku uglja još uvijek čekaju.

„Najveći su problemi sa Rudnikom “Kreka”, gdje zadnja tri mjeseca penzioneri nisu dobili ni tone, a uredno se uplaćuje, odnosno njima se odbija, snabdjevači uplaćuju rudnicima, međutim problem je nastao kod Elektroprivrede, koja je obustavila isporuku širokim narodnim masama“ kaže Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK

Cijena uglja koju penzioneri plaćaju kreće se od 145 KM do 180 KM koliko košta tona banovićkog uglja, čija se isporuka uredno odvija. U prošloj godini penzioneri su na ovaj način od Rudnika“ Kreka“ kupili preko 16 hiljada tona uglja. Trenutno sva Udruženja penzionera u Tuzlanskom kantonu čekaju na isporuku. Penzionerima u Srebreniku trebalo bi biti isporučeno oko 950 tona, a u Kalesiji oko 500 tona uglja, navodi Halilović.

„Ovo je veliki problem, evo zima je već došla., grejna sezona počinje i molimo sve nadležne a posebno Elektroprivrredu da preko rudnika reguliše da se odmah u startu krene sa isporukom uglja penzionerima da ne bi došlo do još težih posljedica , odnosno kako se ne bi narušilo ionako krhko zdravlje penzionera“ ističe Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK

Iz Elektroprivrede BIH navode da je kašnjenje u isporuci uglja penzionerima uzrokovano nedostatnom proizvodnjom u kopovima Dubrave i Šikulje zbog loših vremenskih prilika koje otežavaju proizvodni proces. U saopštenju koje smo dobili iz Elektroprivrede BIH dalje se navodi:

Poslije zastoja u isporuci uglja u julu i avgustu sa kopa Dubrave i potrebe da se spasi sezona grijanja u Tuzli i Lukavcu, odlučeno je da se obustavi komercijalna prodaja uglja. Početkom septembra započeta je proizvodnja uglja sa kopa Dubrave, a i JP Elektroprivreda BiH nabavila je nedostajuće količine uglja na tržištu izvan Koncerna, čime je sezona grijanja u Tuzli i Lukavca postala neupitna, i uslovi da RU Kreka nastavi sa komercijalnom prodajom uglja su stečeni. Količine za ovu namjenu trebalo bi da budu obezbjeđene povećanjem proizvodnje i isporuka će biti realizovana u narednim danima.

Iz Saveza Udruženja penzionera TK navode da će u srijedu 13. oktobra održati sastanak Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, sa kojeg će uputiti urgentni zahtjev za rješavanje ovog problema, a pomoć očekuju i od Vlade Federacije BiH i ministarstva energije,rudarstva i industrije Federacije BiH. (rtvs)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here