Pehar o tome šta će biti sa spornim respiratorima

0
259

Uloga Zavoda za javno zdravstvo FBiH u nabavci potrebne opreme i medicinskih sredstava u vrijeme epidemije bila je isključivo u pripremi plana potreba za medicinskim sredstvima i opremom koje će koristiti zdravstvene ustanove i tu svaka naša uloga i aktivnost prestaje.

Kazao je ovo danas Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odgovarajući na pitanje ko je dao specifikaciju respiratora nabavljenih iz Kine preko firme Srebrena malina, a koji se ne mogu, kako je utvrđeno, zapravo koristiti u jedinicama intenzivne njege.

“I po treći put odgovorno tvrdim da Zavod i ja niti u jednom segmentu nismo sudjelovali u ugovaranju nabavke ovih respiratora. Vrijeme je da kolege u Tužilaštvu BiH nastave raditi svoj posao. Nemam daljnjih komentara”, rekao je Pehar.

Odgovorio je i na pitanje u koje se svrhe sada mogu koristiti kupljeni respiratori, koji su predmet istrage, i gdje će oni “završiti”.

“Treba sačekati konačnu istragu pa da stručnjaci koji se razumiju u ovu opremu daju svoju konačnu riječ i sukladno tome ćemo pronaći adekvatno mjesto za ove aparate u zdravstvenom sustavu FBiH. Možda postoji mogućnost da se Vlada FBiH na neki drugi način očituje o tome”, istakao je Pehar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here