PEC: Najmanje 186 novinara u 35 zemalja umrlo od posljedica zaraze koronavirusom

Najmanje 186 novinara u 35 država umrlo je od posljedica zaraze koronavirusom, navodi se u izvještaju nevladine organizacije Press Emblem Campaign (PEC), prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz PEC-a tvrde da je od 1. marta do 31. maja ove godine od posljedica zaraze koronavirusom u 35 zemalja širom svijeta umrlo najmanje 186 novinara, među kojima su dvije trećine bili aktivni na terenu.

Navedeno je da je pandemija najviše pogodila latinoameričke zemlje, a primijećen je i “oštar uspon” u Indiji i Bangladešu.

Istakli su da je najviše smrtnih slučajeva novinara od posljedica zaraze koronavirusom registrovano u junu. U proteklom mjesecu, gdje su dnevno zabilježena najmanje dva smrtna slučaja novinara, od posljedica COVID-19 preminulo je 59 novinara.

Prema istraživanju PEC-a, od početka pandemije u latinoameričkim zemljama preminula su 93 novinara, 34 u Aziji, 26 u Evropi, 19 u Africi i 14 u Sjevernoj Americi.

Najviše smrtnih slučajeva novinara zabilježeno je u Peruu – 37, zatim Brazilu 16, Meksiku 14, SAD-u 13 i Ekvadoru 12.

Deset smrtnih slučajeva novinara od posljedica zaraze koronavirusom zabilježeno je u Pakistanu, po devet u Bangladešu i Indiji, Nigeriji osam, Velikoj Britaniji sedam, Rusiji i Boliviji po pet, a po četiri smrtna slučaja u Nikaragvi i Francuskoj.

Po tri smrtna slučaja novinara od posljedica zaraze registrovana su u Italiji, Španiji i Dominikanskoj Republici, po dva u Alžiru, Kolumbiji, Egiptu i Švedskoj te po jedan u Austriji, Belgiji, Kanadi, Afganistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Iranu, Japanu, Maroku, Panami, Kazahstanu, Togu, Zimbabveu i Južnoafričkoj Republici.

PEC navodi i da su, osim smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, u šest mjeseci ove godine u 18 zemalja ubijena 33 novinara.

Iz PEC-a dodaju da je izvještaj načinjen na bazi informacija koje su dostupne putem nacionalnih novinarskih udruženja, lokalnih medija i saradnika.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *