Parlamentarni izbori: U Hrvatskoj jutros otvorena birališta

Širom Hrvatske jutros u 7 sati otvorena su birališta na desetim parlamentarnim izborima od samostalnosti. Glasanje će trajati do 19:00 sati kada će biti objavljene prve izborne ankete.

Index.hr piše da će se i danas kao i jučer glasati i u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta.

U sabor će se birati 151 zastupnik, od čega 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri iz dijaspore, dok će osam mjesta pripasti nacionalnim manjinama.

Za mjesto u saboru je veliko interesovanje, za svako se u prosjeku takmiči 17 kandidata čija je prosječna starosna dob 48,6 godina.

Ko će naredne četiri godine voditi Hrvatsku glasa nešto više od 3,8 miliona birača za koje će u ovoj i 42 države u inostranstvo biti otvoreno ukupno 6.999 biračkih mjesta. U inostranstvu je jučer počelo glasanje.

Zbog epidemije, koja obilježava ove izbore, svi se birači moraju držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora, koji pokrivaju sva biračka mjesta, to znači držanje međusobne distance od metar i po, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovnu dezinfekciju ruku itd.

U petak poslijepodne konačno je, nakon pritiska medija i javnosti, odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći ostvariti svoje ustavno pravo i glasati.

Članovi biračkog odbora po pozivu osoba u samoizolaciji doći će ispred doma osoba u samoizolaciji, ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju.

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasati moći će zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost, to jeste preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 21:00 sati, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke o odzivu objavit će u nedjelju u podne i u 17:00 sati.

Izbori se već provode u dijaspori od subote, a u BiH je glasalo 5.000 birača. Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske Ana Lovrin smatra da će u BiH izlaznost biti veća nego 2016. godine s obzirom da će i danas svi državljani RH imati pravo glasa. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *