Parlamentarci podržali rezoluciju o otvaranju pregovora sa EU

Nakon više od sat vremena diskusije i rasprave o ovoj tački, zastupnici su usvojili ovaj prijedlog. Iako su predstavnici Trojke i HDZ-a pozivali na jedinstven stav i jednoglasno usvajanje Prijedloga rezolucije, to se na kraju ipak nije desilo

Nakon više od sat vremena diskusije i rasprave o ovoj tački, zastupnici su usvojili ovaj prijedlog (Foto:Oslobođenje)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj 12. sjednici usvojio je Prijedlog rezolucije o potrebi otvaranja pregovora Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Nakon više od sat vremena diskusije i rasprave o ovoj tački, zastupnici su usvojili ovaj prijedlog. Iako su predstavnici Trojke i HDZ-a pozivali na jedinstven stav i jednoglasno usvajanje Prijedloga rezolucije, to se na kraju ipak nije desilo.

Za to su se pobrinuli zastupnici PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić. Svi ostali zastupnici iz FBiH i RS, tačnije njih 36, podržalo je prijedlog ove rezolucije, dok su Borenović i Pekić ostali suzdržani. 

Predsjedavajući Čavara je potom konstatovao kako se ova rezolucija usvaja s ozbirom da je za to osigurana opća i entitetska većina.

SDS-ov Mladen Bosić također je podržao prijedlog ove rezolucije iako je u samoj diskusiji jasno naglašavao kako nema potrebe prebacivati odgovornost na one koje ne bi podržali ovu rezoluciju, u smislu da bi to mogao biti problem koji bi uticao na donošenje konačne odluke u Evropskoj uniji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *